Koje je pravo značenje imena Katarina? - 26.11.2017

katarina, ime, značenje

Koje je značenje tog imena i koje su poznate Katarine, saznajte u nastavku teksta.

Autor : Zadovoljna.hr

Značenje imena Katarina nije u potpunosti odgonetnuto. Sa sigurnošću se zna da ono ima porijeklo u grčkom jeziku.

Jedna teorija pretpostavlja da ime dolazi od grčkog i bizantskog imena Haikaterine ili Hekaterine, vjerojatno povezana s Hakatom (Hekate- božica svijeta mrtvih).

Jedna od pretpostavki je da ono potiče od termina katarza, koji bi se mogao prevesti kao očišćenje, pa bi u tom slučaju Katarina bila "ona koja je čista".

Drugo moguće značenje je ono koje kaže kako potječe iz grčke riječi ἐκάτερα (ekàtera), "svaka".

"Dvadeset i petog studenog Katarine, Kate i sve one čije ime proizlazi iz tog imena grčkog porijekla slave svoj imendan."

Latinizirani oblik imena je Catharina, koje po tradiciji dolazi od grčkog ženskog pridjeva καθαρά (katharà), što znači "čista, iskrena, neposredna".

POZNATE KATARINE

Katharine Hepburn

Catherine Zeta-Jones

Katarina Velika

Catherine Deneuve

Katarina Medici

Prema numerologiji, osobe koje nose ovo ime posjeduju sjajnu intuiciju. Imaju "takta" i ne reagiraju naglo, a njihova moć uvjeravanja uistinu je velika. Diplomatski su nastrojene i uvijek spremne za konstruktivan razgovor.

Kada je u pitanju posao, sjajno funkioniraju u timu i omiljene su u društvu. Ne plaše ih nepoznate situacije i odvažno su nastrojene prema životnim izazovima. Imaju otvoren um, izraženu empatiju i u svakom trenutku znaju pružiti potporu.