DESET IMENA ZABRANJENIH U SVIJETU U svakoj državi postoje imena koja ne možete dati svojoj djeci

ime,djeca,zabranjena imena
Unsplash

Saznanje da postajete roditelj i da ćete imati bebu trenutak je koji je ispunjen emocijama. Ali kada taj početni šok nestane, vrijeme je da krenete u pripreme, počevši od sobe za bebu, preko njenog dolaska u kuću, pa sve do izbora imena.

Izbor imena može biti zamršeniji nego što mislite jer postoje određena zakonska ograničenja.

Da kojim slučajem živite u SAD, imali biste apsolutnu slobodu u izboru imena. Naravno, možda ne želite da vaše dijete ima neko totalno "ludo" ime, ali je to u okviru vaših prava, piše N1.

Tako recimo, u New Jerseyu roditelji mogu dati ime kakvo god žele, sve dok ono nije nepristojno i ne sadrži brojeve ili simbole, navodi portal "Travel and Leisure".

Međutim, taj isti zakon dozvoljava da svom djetetu date ime, primjera radi, Adolf Hitler. Poznat je bizaran slučaj porodice Campbell koja je zbog toga završila na sudu 2009.

Oni su željeli da vlasnik slastičarnice na torti ispiše ime njihovog djeteta – Adolf Hitler Campbell što je ovaj odbio uraditi, pa su se sudili zbog nepružanja usluge, a ne zbog imena. Epilog, slastičar je dobio slučaj, imao je pravo da odbije uslugu, a roditelji nisu morali da mijenjaju ime svom djetetu.

"Da su Campbellovi dali ime djetetu R2D2 (prim. aut. Ar-Tu-Di-Tu), vlasti bi intervenirale. Ovako, Adolf Hitler Campbell ne predstavlja nikakvu prepreku", pojasnio je Karlot Larson, profesor prava na Sveučilištu u Californiji.

I dok u SAD imate ovakve slobode, s druge strane, u drugim krajevima svijeta situacija je ograničenija. Predstavljamo vam 10 zanimljivih imena koja su zabranjena ili samo nepoželjna u pojedinim državama.

Nutella zabranjena u Francuskoj

Uz ispriku svim ljubiteljima čoko-lješnika, ime Nutella je zabranjeno u Francuskoj. Francuski sud je 2015. godine zabranio roditeljima da svojoj kćerki daju ime po ovoj poznatoj robnoj marki. Ona se sada zove Ela.

Samo jedna IKEA u Švedskoj

Možda ste veliki obožavatelj Ikeinih proizvoda, ali vam to ne daje pravo da svom djetetu date takvo ime.

Akuma nije poželjno ime u Japanu

Akuma na japanskom znači "đavo". Iako nije potpuno zabranjeno, vlasti ohrabruju roditelje da svojoj djeci daju prikladnija imena.

Zaboravite na Lucifera na Novom Zelandu

Za razliku od Japana gdje ime koje znači "đavo" nije sasvim zabranjeno, nepoželjno je, na Novom Zelandu je ime Lucifer, kao i niz drugih potencijalno uvredljivih imena, apsolutno zabranjeno.

U Meksiku se ne možete zvati Robocop ili Facebook

Meksiko je zabranio imena Robocop i Facebook pod izgovorom da navode na nasilje.

Skraćena imena i nadimci nisu dozvoljeni u Portugalu

U ovoj državi možete da se zovete Tomas, na primjer, ali Tom ili Toma ne. Skraćeni oblici imena, kao službena puna imena, ovdje nisu dozvoljeni.

Apple (Jabuka), ali ni Dunje, Višnje i Jagode ne mogu u Maleziji

Malezija ima prilično stroga pravila za imena. Zanimljivo je da su vlasti ove zemlje 2006. godine "prognale" brojne nadimke i imena sa značenjem voća ili povrća.

U Italiji Venerdi (Petak) može biti samo dan u tjednu

Kada je jedan čovjek pokušao da da ime svojoj kćerki Venerdi, što na italijanskom znači petak, rečeno mu je da ne može. Službenicisu smatrali da ime spada u kategoriju "smiješnih ili sramotnih" imena.

Gucci, Mercedes i Chanel "ne postoje" u Švicarskoj

I Švicarska ima neka stroga pravila o davanju imena. Tako, ne možete djetetu dati ime po već postojećoj robnoj marki.

Linda je apsolutno zabranjena u Saudijskoj Arabiji

Vlada Saudijske Arabije je 2015. zabranila čitav niz imena za koja je smatrala da su uvrijedljiva, uključujući i ime Linda.(?) Oni smatraju da sva nearapska, neislamska imena koja su u suprotnosti sa kulturom Saudijske Arabije ne treba da budu dozvoljena.