Klimatske promjene: Oceani se guše

oceani
... područja s izuzetno niskim nivoom priobalnog kisika narastao deset puta.

Kako prenosi "Guardian", morske životinje u tim zonama ne mogu da prežive, i sadašnji trendovi vode prema masovnom izumiranju, što bi moglo da ostavi katastrofalne posljedice po stotine milijuna ljudi koji ovise od mora.

Glavni uzrok gubitka nivoa kisika u morima jesu klimatske promjene koje smo prouzrokovali upotrebom fosilnih goriva. Toplija planeta zagrijala je oceane, a toplija voda sadrži manje kisika. Osim toga, mrtve zone u obalnom području nastaju i zbog đubriva i otpadnih voda koje s kopna završavaju u moru.

Denis Breitburg iz istraživačkog centra Smitsonijan kaže da su masovna izumiranja u povijesti naše planete bila povezana s toplijom klimom i deficitom kisika u morima, prenosi B92.

- Sadašnji život nas vodi u tom smjeru. Ali, posljedice ostanka na tom putu toliko su crne za ljude, da je teško zamisliti da bi otišle tako daleko - rekla je Breitburg, i dodala da je u pitanju problem koji je moguće riješiti.

Naučnica upozorava da su klimatske promjene globalno pitanje, ali i da lokalne akcije mogu da budu korisne. Ukazala je na primjere Temze u Engleskoj i zaliva Česepik u SAD, u kojima su nestale mrtve zone.

Takvih zona je 1950. bilo manje od 50, a danas ih ima više od 500.

Robert Diaz sa Instituta za pomorske nauke Virdžinije kaže da ova pojava nije prioritet za političare i vlade širom svijeta, i da će morati da dođe do ogromnog mortaliteta riba prije nego što se shvati koje opasnosnosti nose niski nivoi kisika.