Kako nas varaju trgovci: Salama natopljena vodom, brisanje roka trajanja, dioptrijske tegle

...zakidanje na gramima i sastojcima samo su neke od prijevara sa kojima se građani svakodnevno susreću

Pritisnuti krizom, domaći proizvođači i trgovci preuzeli su od iskusnijih kolega iz svijeta već dobro oprobani recept za sitne prevare, pa su preko noći plastične čaše jogurta, pavlake ili kiselog mlijeka sa 200 mililitara smanjene na 180, čokolade sa standardnih 100 grama oslabile su na 80 , a iako izgledaju isto, lakše su i paste za zube, šamponi i dezodoransi. Iako je težina manja, cijena je ostala ista, piše Blic.

- To je obmana građana, ali nije prevara, jer na njima piše stvarna gramaža. Problem je kada prodavnice oglašavaju akcije i sniženja, pa tiskaju reklamni materijal na kojem piše da je na popustu "100 grama čokolade", a nije - pričaju u Centru za zaštitu potrošača.

Većina pekara zakida na težini kruha, tako je vekna lakša za 30 do 70 grama nego što je propisano, a prodaje se pritom po punoj cijeni kao da se radi o standardnoj polukilogramskoj vekni.

Masni papiri na kojima se mjeri težina mesa i suhomesnatih proizvoda teže i nekoliko desetaka grama, pršuta i salame natopljene su vodom da bi dobile na težini, na prethodno zapakirane proizvodima napisana je nešto veća gramaža od stvarne, a posebno je opasna prodaja "na mjerenje" raznih bombona, keksa, čokolada, jer se sumnja da se u rinfuzi često prodaje roba kojoj je istekao rok trajanja, navodi Blic.

- Najčešći pritužba koju dobivamo je neispravan rok trajanja. Mnogi trgovci prekucaju rok i na taj način ga lažno produže, na ambalažama koje to dozvoljavaju oni ga izgrebu ili prelijepe deklaracijom. Javljali su nam se građani koji su kupili hrenovke na kojima piše 162 grama, ali je preko toga zalijepljena etiketa na kojoj piše 180 grama. To jeste mala razlika, ali ako svakog kupca prijevare na taj način, onda je u pitanju velika zarada. Jedan gospodin žalio se da je kupio krastavce u tegli sa dioptrijom, jer u tegli iu vodi izgledaju mnogo veći nego kada ih je izvadio iz nje - objašnjavaju u Centru za zaštitu potrošača.