Kako ih se riješiti? 12 navika zbog kojih se osjećamo strgano

navike, osjećaji

Ako se osjećate loše i iscrpljeno moguće je da se previše zamarate određenim navikama zbog kojih će vaša energičnost biti u padu. Stoga napravite procjenu svoje svakodnevice i sukladno time riješite se ovih 12 navika.

Autor : Zadovoljna.hr


1. Izbjegavanje društva
Društvena izloacija smanjuje kvalitetu vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Čak i onima koji preferiraju čestu samostalnost treba netko tko će im biti podrška, netko s kime mogu popričati kada osjete želju za time. Tako da ulažite u odnose s ljudima do kojih vam je stalo.

2. Pristajanje na kompromis kada nije potreban
Savršen život ne postoji te je donošenje kompromisa stoga prirodna i zdrava reakcija. No, razmišljanje na negativan način poput "ovo je najbolje što mogu dobiti" ili "ne zaslužujem bolje" dovodi do nepotrebnog stresa. Tada se nemojte suzdržavati, ohrabrite se i donesite odluku koja će vam život promijeniti na bolje.

3. Toleriranje vlastite nesreće zbog tuđe sreće
Često imamo grižnju savjesti kada odbijemo nekoga tko nas je tražio uslugu ili pozvao da idemo zajedno nekud. Za time nema potrebe, jer u ovom slučaju bolje je odgovoriti istinito nego se kasnije kajati i nervirati zbog toga što ste pristali na nešto što vas ne usrećuje.

4. Trošenje izvan svojih financijskih mogućnosti
Trošenje novca koji zapravo nemate samo može dovesti do pretjeranog uzrujavanja i živciranja. Princip je vrlo jednostavan - dok vam plaća ne sjedne na račun, nemojte "peglati kartice".

5. Stalno zamjeravanje
Takvu negativnu energiju i gorčinu izbacite iz života. Zamjerke vam mogu samo odmoći, stoga se držite principa - oprosti i zaboravi. Znamo da je lakše reći nego učiniti, ali budite uporni i s vremenom ćete savladati ovu prepreku.

6. Posvećivanje previše vremena nečemu ili nekomu
Naravno da je u redu posvetiti dio svog vremena prijateljima kada vas trebaju ili poslovnim obavezama, ali tijekom dana nemojte zaboraviti na sebe. Koliko god da vam je raspored pretrpan, izdvojite barem sat vremena za sebe. Opustite se, čitajte knjigu, pogledajte epizodu omiljene serije ili pak odrijemajte.

7. Konzumiranje brze hrane
Loš način prehrane koji je pun brze hrane ili prerađenih namirnica može imati veliki utjecaj na razinu vaše energije. Stoga većinu vremena birajte zdravija jela, a samo s vremena na vrijeme počastite se obrokom u restoranu brze hrane.

8. Provođenje previše vremena na društvenim mrežama
Na društvenim mrežama poput Facebooka i Instagrama većina korisnika prikazuje svoj život na lažan način. Takvi dotjerani i savršeni životi ne postoje iza kulisa. Stvarnost je drugačija i ne dajte se zavaravati i deprimirati. Društvene mreže su super, ali u umjerenim količinama.

9. Držanje mobitela pokraj kreveta
Kada idete spavati mobitel stavite na sigurnu daljinu, jer ako vam se ne spava i mobitel vam je blizu velike su šanse da ćete ga uzeti u ruke. To nije dobra ideja, jer mentalna simulacija i jarko plavo svjetlo mogu pomjeriti vaš biološki ritam i tjelesni sat te će vas korištenje mobitela samo još više razbuditi.

10. Izležavanje na kauču
Umjesto nekoliko sati izležavanja za kauču, napravite kompromis kojim ćete "napuniti baterije". Sat vremena izdvojite za vježbanje ili neku fizičku aktivnost po vašem izboru, a zatim sljedećih sat vremena iskoristite za odmor na kauču. Ovo je odlična kombinacije zbog koje ćete se sigurno osjećati bolje i odmornije.

11. Gunđanje
Za vaše mentalno zdravlje nema veće koristi od pozitivnog načina razmišljanja.Stalnim prigovaranjem i fokusiranjem na ono negativno ili pak na stvari koje ne možete promijeniti samo ćete se osjećati iscrpljeno i bezvoljno. Gunđanje je zapravo gubitak vremena.

12. Stagniranje
Nekad nam se zna činiti da smo zapeli u kolotečini. Svakodnevnu rutinu možete razbiti tako što ćete izaći iz svoje sigurne zone i probati nešto novo. Možete na nekoliko dana otputovati negdje ili ako vam se to čini predrastičnim možete umjesto kuhanja ručka otići u omiljeni restoran. Također možete prošetati ili pak posjetiti muzej u kojemu još niste bili. Nemojte se bojati uvesti novitete u svoj život, jer i najmanja promjena puno znači kada je sreća u pitanju.