Jeste li znali da bismo uskoro mogli ostati bez šest vrlo važnih stvari?

Nafta je vjerojatno najpoznatiji prirodni resurs za koji se zna da će nas jednog dana lišiti svoga postojanja, no osim tog velikog 'diktatora' tržišnih cijena postoje i nešto 'skromniji elementi' koji će u potpunosti nestati. Jeste li znali da bi uskoro mogli ostati bez helija, čokolade, medicinskih izotopa, tekile, fosfora ili vode?

Voda

Ono čega su zemlje trećeg svijete jako dobro svjesne, ostatak svijeta uzima 'zdravo za gotovo'. Iako nam se čini da je voda nepresušnog izvora i sasvim je komotno koristimo, činjenica je da će uskoro doći do njene nestašice. To znaju i velike tvrtke koje već sada ulažu velik novac u vodu kao veliku profitabilnu investiciju. Naravno, to rade u tišini.

Fosfor

Možda i ne znate koja su svojstva fosfora i kakvu ulogu igra u našim životima, no, trebali bi znati da bez fosfora život nije moguć. Bez tog kemijskog elementa masovna proizvodnja hrane bi bila nemoguća, a znanstvenici previđaju da bi bez njega mogli ostati već za trideset godina.

Tekila

Proizvodnja tekile koja se dobiva iz biljke agave već godinama stoji na klimavim nogama.

Plava agava je zapravo prilično ugrožena biljaka. Vrlo je osjetljiva, a za uspješan rast zahtijeva određene klimatske uvjete, visoko kvalitetno crveno vulkansko tlo i pažljivu obradu. No, zbog sve većeg nemarnog pristupa Meksikanaca prema biljci, proizvodnja je znatno pala. Farmeri u Meksiku su 2007. godine posadili 35% manje agave nego prethodne godine.

Medicinski izotopi

Medicinski izotopi su supstance koje emitiraju kratke valove zračenja, nakon čega stagniraju i postaju neupotrebljivi. Koriste se za rad medicinskih skenera odnosno pomažu u otkrivanju raka ili poremećaja u radu bubrega ili mozga. Posljednje dvije godine zabilježena je nestašica medicinskih izotopa, a smatra se da će ona u budućnosti biti i veća.

Čokolada

Proizvodnja čokolade bila bi nemoguća bez kakaovca, biljke koju obrađuju uglavnom stanovnici zemalja Trećeg svijeta, nerijetko i djeca. Njihov mukotrpan rad se odvija na najvećim vrućinama, a sve se obavlja ručno.

Visina dnevnice nimalo nije razmjerna količini utrošenog rada obrade te biljke, koja obitava uglavnom u afričkim zemljama izrazito nestabilnih političkih prilika. Iz tog razloga tržišne cijene kakaovca vrtoglavo rastu, a proizvodnja čokolade sve više pada.

Helij

Iako će možda većina vas odmahnuti rukom na činjenicu da bi mogli ostati bez helija, treba imati na umu da je riječ o vrlo važnom kemijskom elementu koji ima najnižu točku vrenja od svih elemenata na Zemlji.

To znači je visoko tehnološka industrija nezamisliva bez tog materijala kao i da bi se vaša idealna slika o izležavanju ispred LCD-a mogla rasplinuti poput... pa, helija.

izvor: dnevno.hr