Novi PlayStation i Xbox tek u 2014.

Iz prilično pouzdanih izvora objavljeno je da Nintendo radi na svojoj novoj konzoli, a predstaviti bi je trebao navodno već ove godine na E3-u. Isti ti izvori tvrde da će hardver od kojega će konzola biti sastavljena 'biti značajno snažniji od PlayStationa 3' i da se Nintendo namjerava vratiti hardcore igračima koji su mahom zaobilazili Wii.

Sada su se iz drugih izvora bliskih Sonyju i Microsoftu pojavile informacije da te tvrtke ne namjeravaju izdati sljedeću generaciju konzola prije 2014. godine. Sony i Microsoft navodno su u konstantnom dosluhu i ta odluka u biti je donešena zajednički, kako bi se iz aktualnih konzola izvukla što veća financijska korist.

Dapače, glasina o dogovoru mogla bi biti vrlo blizu istini s obzirom na to da developeri većinu igara produciraju za obje konzole. Prema tome, u slučaju da bi jedna od konzola izašla značajno prije druge, obje strane bile bi u problemima, kao i razvojni studiji koji bi se morali odlučiti za jednu od konzola.

Microsoft navodno još nije odlučio ni kakav hardver želi u svojoj konzoli tj. dvoumi se da li iskoristiti nešto skuplji hardver zbog čega bi trebalo potrajati određeno vrijeme kako bi se sam razvoj konzole uopće isplatio ili preuzeti Nintendovu strategiju implementacije nešto jeftinijega hardvera zbog čega se onda konzola značajno brže prodaje. I u slučaju PlayStationa 3 i Xboxa 360 trebalo je proći poprilično vremena kako bi se isplatio sam razvoj i započela prava dobit od prodaje.

Problem je i u omjeru cijene i snage. Prema Michaelu Pachteru iz Wedbush Morgan's-a, obje kompanije žele pričekati značajan napredak tehnologije, ali i određeno vrijeme kako bi ta tehnologija postala cjenovno prihvatljiva; 'Ni Sony, ni Microsoft ne žele lansirati konzolu koja će stajati 600$. Kako bi u konzolu stavili primjerice hard disk od 2TB, super brzi procesor i vrhunsku grafičku karticu i sve to prodali za 400$, treba proći još koja godina.'

Naglašavamo, sve navedene informacije tek su glasine koje mogu ali i ne moraju biti točne. Ipak, predstavljenje sljedeće Nintendove konzole na ovogodišnjem E3-u prilično je izvjesno i isto ćemo sa zanimanjem isčekivati.

izvor: tportal.hr