Hobit: Kod 3D-a mučnine ovise o pojedincu, a ne o formatu

Doživljaj gledanja u svakom od ovih formata je različit, kao i cijena. Tako su filmovi u 3D obliku do deset kuna skuplji od onih standardnih.  Realan prikaz

Razliku između 35 mm i 2D najlakše je usporediti s analognim i digitalnim fotoaparatom, odnosno slikom.

- Film u trajanju od sat i pol dolazi u pet ili šest rola koje trebaju posebne uvjete, dok se film u digitalnom obliku pohranjuje na čvrstom disku, što je puno brže i puno jeftinije nego kod filmskih rola - objasnio nam je Bojan Kondres iz studija Audio video consulting (AVC).

Filmovi koji se prikazuju u 3D tehnici publici daju poseban doživljaj zvuka i slike koje je puno dublja, ali ipak različita od prikazivanja u IMAX 3D formatu. Kod ovog oblika oštrina slike i zvuka je intenzivnija. Platno je u IMAX-u zakrivljeno i dvostruko je veće no standardno filmsko platno, rasteže se od zida do zida za dojam da ste dio filma. - Naočale su također veće i vidno polje gledatelja u svakom je trenutku okupirano slikom koja se prikazuje - objašnjava Kondres.

Kod HFR 3D (High frame rate 3D) u sekundi se izmjenjuje 48 slika, što je dvostruko više od uobičajenog. Slika je puno čistija, ljepša i jako realna, zbog čega gledatelji ovo iskustvo opisuju dojmom kao da se nalaze uz glumce na setu.

Vrtoglavice i nelagoda

- Kao filmaš, nastojim svoje filmove učiniti takvima da u njih možete uroniti. Nadam se da to iskustvo mogu ponuditi gledateljima bez obzira koji format odaberu u kinu - rekao je Peter Jackson.

Nekim ljudima gledanje 3D-a nije ugodno, kaže, zato što oko procesira mnoštvo treperenja, svjetlucanja, što s HFR nestaje. S druge strane, upravo neki gledatelji "Hobita" u HFR 3D tehnici žalili su se na mučnine i vrtoglavice. No, stručnjaci tvrde da 3D na svakoga djeluje drukčije.

Izvor: Vecernji.hr