Evo zašto se prsti smežuraju kada su u vodi

prsti
To vjerovanje potiče iz 1935. godine, kada su naučnici primijetili da se prsti na nogama ili rukama neće smežurati nevezano za to koliko dugo stoje u vodi ako im je određeni živac oštećen. Tada su došli do zaključka da se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sistema u tijelu, koji je, između ostalog, zadužen i za kucanje srca i disanje.

Neurolozi su sad skloni uvjerenju da skupljanje ima evolutivnu pozadinu, odnosno da se prsti smežuraju jer tako bolje prianjaju uz mokru površinu - stabilniji su na vlažnim površinama, lakše je uhvatiti ribu itd.

U 2013. godini sproveden je niz istraživanja na tu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suhe predmete u dvije različite situacije - kada su im prsti naborani od vode i kada su suvi. S naboranim prstima ispitanici su mnogo brže sakupljali mokre predmete, i to za otprilike 12 posto.

Naučnici su ovu karakteristiku uporedili s gumama na automobilu.

Ako su brazde dovoljno duboke, guma će dobro prianjati za površinu. Svi znamo kako se prolazi s "ćelavim gumama", a isto važi i za prste. Ako imaju dublje usjeke, voda će proći kroz njih i bolje će prianjati za mokru površinu.

Naučnici su zaključili da prsti u vodi ne nabubre, već se smanje zbog krvnih sudova koji se u njima stežu, pa se koža zbog toga nabora.