Evo što se događa u tijelu dok vježbamo

... međutim znate li što se sve događa u tijelu za vrijeme vježbanja? Očekivano – mnogo toga! Donosimo vam pregled zbivanja u nekima od najvažnijih organa, ali veliki procesi događaju se u svakom organu tijela za vrijeme vježbe.

Mišići

Mnogo toga se događa u mišićima za vrijeme vježbe. Najprije tijelo ‘poziva' glukozu, šećer koji je tijelo pohranilo daleko od hrane koju jedemo i to u obliku glikogena, a koja je potrebna za kontrakciju mišića i kretanje. Također koristi i adenozin trifosfat ili ATP, ali tijelo ima male zalihe glukoze i ATP-a.

Nakon što brzo iskoristi postojeće zalihe, tijelo zahtijeva dodatni kisik kako bi se stvorile nove količine ATP-a. Potom se sve više krvi pumpa u mišiće koji rade i to kako bi se ‘dopremile' dodatne količine kisika. Bez dovoljno kisika doći će do formiranja mliječne kiseline, a to onda neće dati nikakav učinak. U mišićima će se potom formirati sićušne ‘suze' koje pomažu u rastu i jačanju mišića.

Pluća

Tijelo čovjeka treba do 15 puta više kisika za vrijeme vježbe. To je razlog zašto tako teško i brzo dišete dok vježbate. Vaši udisaji će se povećavati sve dok mišići koji okružuju pluća neće više moći ubrzavati svoje kretanje. Najveći kapacitet pluća za korištenje kisika naziva se maksimalni aerobni kapacitet. Što je taj kapacitet veći, osoba je u boljoj formi.

Srce

Kad vježbate, broj otkucaja srca se povećava, a to podrazumijeva i veću količinu kisika koji cirkulira tijelom i to zahvaljujući krvi. Što više vježbate, srce postaje sve učinkovitije u tom procesu pa onda možete vježbati intenzivnije i dulje. Usto, vježbanje potiče rast novih krvnih stanica, a to pak uzrokuje smanjenje krvnog pritiska.

Izvor: Tportal.hr