Dvadeset obmana u trgovačkim centrima: Pogledajte kako trgovci na nama besramno zarađuju

...na zakonodavstva. Ipak, u ovom slučaju nije samo riječ o teorijama zavjere ili opasnim mogućnostima, nego su neki aspekti prehrane toliko oduvijek uvriježeni da bi bio pravi šok kada bi se onemogućili zbog najnovijih saznanja. Popis od dvadeset takvih namirnica zajedničkim snagama su složili Dollar Savvy i Rachel Hofstetter iz Reader's Digest magazina čiji smo popis prilagodili hrvatskim prilikama i tržištu.

1. Dimljeno ili sušeno meso

Autori članka smatraju kako su ovakvi oblici mesa (poput kulena ili pršuta) zbog različitih kemijskih spojeva, ovisno o proizvođaču, povezani s migrenama, visokim tlakom, bolestima i rakom. Kada se u priču uzmu i ovoji uz sastav, onda zakonski svaka kobasica može biti i do 50% čisto salo. Dakle, izuzev opasnosti po zdravlje, svaki kupac kupuje i neadekvatno predstavljen proizvod.

2. Proizvodi s 'borovničastim' plodovima

Od jutarnjih žitarica do muffina, jogurta i umaka nalazimo ovakve proizvode, poput borovnice, brusnice i sveg voća koja na engleskom jeziku završava s prefiksom 'berry'. Zanimljivo je u svemu što takvi proizvodi najčešće ne sadrže niti jednu jedinu cijeđenu bobicu već su samo plod arome i umjetnog okusa. Preporuka je da se, kada je šumsko voće u pitanju, ipak kupi kilogram određene vrste i ubaci u mikser, osim ako ne želite u svoje tijelo ubacivati 'tešku kemiju'.

3. Kruh od žitarica

Ukoliko provjerite 'etiketu' ovog kruha zapravo uvidite kako je pšenica uvjerljivo glavni i gotovo jedini bitniji sastav sa svega par zrna žitarica dodanih kao dekor. Ovo je najčešće samo 'junk food' pod okriljem 'zdrave prehrane'. Ironično je zaključeno da uvijek možete uzeti nož i sastrugati 'finu' smeđu rižu, zob ili pšenicu s kore i uživati u jelu.

4. Maslac od kikirikija s manje masnoće

Kada proizvođač uklanja mast iz artikla uvijek mora dodati nešto što će proizvod održati ukusnim. U ovom slučaju to je veliki dodatak šećera. Na koncu je logično zaključiti kako je bolje jesti 'obični' masni i kalorični maslac nego ovu lošu 'navlakušu' prepunu lažnog ukusa i šećera.

5. Čaj u boci

Preporuka je čaj iz domaće proizvodnje ili vrećice, naročito zbog uštede novca. Tu je i bitan faktor štetnosti jer ovakvi 'ledeni' čajevi često imaju više šećera od bilo kojeg gaziranog soka ili visokokalorične pite.

6. Umaci od rajčice

Umak dostatan za posudu sa špagetima često cijenom varira od par kuna do par desetaka kuna. Istu količinu umaka možemo sami napraviti od kilograma rajčica koji je za vrijeme sezone višestruko jeftiniji. Ovakvu praksu treba što više prakticirati, naročito jer nema kancerogenih umjetnih dodataka, hibrida rajčice niti štetnih konzervansa.

7. Sabljarka

Morski predatori poput tune, morskog psa, skuše i naročito sabljarke imaju visoku koncentraciju žive štetne po organizam. Dr. David Perlmutter u svojoj je knjizi 'The Better Brain' pojasnio kako su simptomi prevelike količine žive u tijelu podjednaki simptomima intenzivnog starenja mozga jer ona potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala uz nastanak upala što samo potiče propadanje mozga slično onome kao kod starenja samo što živa sve to obavlja puno brže. Iz tog razloga se uvijek bolje opredijeliti za iverak, soma, sardine ili lososa.

8. Energetska pića

Autori navode da je uvijek bolje popiti tradicionalnu jutarnju kavu ako se već mora 'dizati energija'. Naizgled bezopasni kofeinski pripravci su zapravo šećerne bombe s otrovnim zaslađivačima, a pojedini brandovi uzrokuju srčane udare, konvulzije i smrt. FDA i WHO unatoč tome ipak ne reagiraju, a u Hrvatskoj je iznimno popularno ovakva pića miješati s alkoholom.

9. Bezglutenski kruh

Ukoliko nemate dijagnozu celijakije (nepodnošljivost organizma na bjelančevinu gluten) ili glutensku netoleranciju, uzmite u obzir kako izostanak glutena ne mora nužno značiti zdraviji kruh, kolače ili kekse. Najčešće je u ovakav proizvod ubačen daleko veći broj aroma, umjetnih dodataka i šećera, a koštaju i dvostruko više od 'običnog' kruha.

10. Aromatizirana mlijeka negoveđeg podrijetla

Sojino mlijeko od vanilije ili karamele zasigurno nije najzdravija opcija, kao niti najjeftinija. Ukoliko smatrate da isto uzimate radi dijete, uzmite barem neko bez šećera. Ako pak želite piti zdravo i nekalorično iz nekog razloga, onda pijte kravlje mlijeko s manjim udjelom mliječne masti.

11. Hrana od drveta

Pogled na listu sastojaka često otkriva proizvod 'visoko obogaćen vlaknima', a uz sve je dodana celuloza. Što je zapravo celuloza? Najčešće kodno ime za 'drvo'. Proizvođači je koriste da bi povećali volumen artikla i dodali vlakna, da bi sve izgledalo zasitnije i zdravije - no to je samo 'prodavanje drveta pod bubrege'.

12. Bijela riža

Zašto uzimati rafinirana zrna riže, a ne prirodna? Rizik od dijabetesa je veći za 17%, a to se rapidno povećava ovisno o količini bijele riže koju pojedemo tjedno. Ovakvu rižu dobro je jesti samo jednom mjesečno.

13. Smrznuto povrće

Zašto kupiti paket smrznutog graška za koji govore da je 'zdraviji', kada možete kupiti ili uzgojiti domaći? Naročito ukoliko uzimate onaj s već dodanim maslacem i začinima, koje možete dodati i ručno. Naravno, ovo vrijedi za sve smrznuto povrće.

14. Sendviči iz mikrovalne pećnice

Kada kupujete ovakve proizvode u pečenjarnici ili pak u trgovini, morate razmišljati zašto je sve i do par puta skuplje od istog pripravka kojeg kombinirate kod kuće? A još vam 'natovare' i puno više soli, masti, aditiva, majoneze, kečapa... Mikrovalna pećnica je sama za sebe dodatna opasnost.

15. Ledene voćne pločice

Američki proizvod koji je sve popularniji su ledene pločice voća koje su gotovo bez kalorija, no isto tako nisu niti imalo jeftine. Kod kuće možete napraviti prirodnije i daleko bolje - samo ubacite voće po želji u blender s par sastojaka i kasnije tekućinu smrznete. Možda nije bez kalorija, ali je daleko bolje za nepce.

16. Energetske proteinske pločice

Proizvodi koji privlače kupce ovisne o 'placebo' efektu i teretanama, te niskim kalorijama, visokoj razini bjelančevina i predrasudama. Takve pločice su najčešće prepune masti i šećera, a i kaloričnije od običnih slatkiša. Cijenu ne moramo niti spominjati, a ako zbilja trebate podršku za tijelo, bolje uzmite voće, jogurt ili šaku lješnjaka.

17. Mješavine začina

Proizvodi poput Vegete, začina za roštilj ili rebarca čine se kao odlična kupovina zbog dobro popunjene forme, no prvo što morate učiniti je pogledati etiketu - nemojte se previše iznenaditi kada vidite da je sol uvjerljivo prva. Kada se pak osvrnete na vlastitu policu sa začinima, vidjet ćete da već imate čitavu paletu koju možete osobno izmiješati bez prevelikog troška.

18. Flaširana voda

Osim što je stotine puta skuplja od vode iz vodovoda, veliko je opterećenje za okoliš i nije bolja za zdravlje od obične kišnice. Ukoliko vam je voda kod kuće užasnog okusa, lako nabavite vodu iz izvora ili destiliranu vodu koju ćete kasnije pomiješati s domaćim čajem, prirodnim sokom ili jednostavno ispijati uz daleko manji trošak.

19. Kupovne salate

SAD već godinama prakticira ponudu za pripremu salate u posudama s već obrađenim i opranim povrćem. Slična situacija je i kada kupujemo gotove salate - dresing i skupi aditivi povećavaju cijenu do tri puta prema domaće pripremljenoj salati, a još su k tome i prilično nezdravi.

20. 'Ekskluzivna' pakiranja

Od mesa do sladoleda, ovakve ambalaže služe da bi kupci platili lijep omot, a ne da bi profitirali na dobrom sadržaju. Jeftinije je kupiti kilogram mesa kod mesara, napraviti vlastiti sladoled ili kupiti lomljene čokoladice direktno od proizvođača. Tu su i 'luksuzne' mješavine grickalica koje koštaju višestruko skuplje od iste izvagane količine - nekada je brend zbilja razlika, a nekada je čista prijevara potrošača.

Dnevno.hr