Drama iznad Osijeka: 'MIG-ovi hvatali NLO-e, jedan je oboren'

Naime, jedne se zimske noći 1977. godine iznad bivše Jugoslavije odvijala drama na nebu koja je, tako je barem Matić kasnije čuo, završila pogibijom jednog od pilota JNA.

Matić je tada obnašao dužnost zapovjednika voda na radarskoj postaji kod Kačareva u Vojvodini i među prvima je vidio pojavljivanje neobičnog objekta na radarskim ekranima.

- Budući da objekt nakon mjerenja visine i brzine nismo mogli klasificirati, dali smo mu oznaku N (nepoznat, neprijateljski) te smo ga, kako je to vojni protokol nalagao, počeli pratiti.

- U promatranje objekta su se vrlo brzo uključile i druge postrojbe, a radarske postaje u Osijeku, Starim Banovnicima i Subotici su potvrdile poziciju letjelice.
Sletio je koji kilometar od nas

- Objekt je letio velikom brzinom te je usporio kada se približio našoj radarskoj postaji. Nedugo potom su po nas za radarima došli vojnici sa straže kako bi nam pokazali neviđen prizor.

- Sletio je samo koji kilometar od nas te smo vidjeli tri predmeta koja su, ma baš poput sunca, isijavala intenzivnu svjetlost. Promatrali smo ih petnaestak minuta te se potom vratili na zapovjedno mjesto jer su u međuvremenu podignuti lovci i trebalo ih je navoditi.

- Onog trenutka kada su se lovci približili metama, piloti su počeli prijavljivati kvarove na elektronici, a ta tri nepoznata objekta su uzletjela i krenula prema Osijeku.

- Piloti su se unatoč smetnjama dali u potjeru i otprilike iznad grada vidjeli čudesan prizor. Ti objekti, koji su se do tada letjeli horizontalno velikom brzinom, su se naglo počeli kretati vertikalno te su nestali s radara kada su dosegnuli 80 kilometara visine.

'Letio je zapanjujućih 12.000 kilometara na sat'

- Istragu je sutradan preuzeo tadašnji zapovjednik prve pukovnije VOJIN-a (riječ je o jedinici za vazduhoplovno osmatranje, javljanje i navođenje) te smo dobili naredbu da se materijal o praćenju zapečati.

- Nešto kasnije sam saznao kako dva zrakoplova MIG-21, koja su u potjeru krenula s aerodroma u Batajnici, nisu bila usamljena te mi je devedesetih rečeno da je u potjeru bio uključen još jedan par zrakoplova. Navodno je jedan od tih aviona nastradao te je pilot smrtno stradao!

- Potjera je, u svakom slučaju, bila neuspješna jer je razlika u brzinama bila prevelika. Taj se objekt kretao zapanjujućih deset maha, odnosno 12 tisuća kilometara na sat, te je pritoj brzini u trenutačno mogao mijenjati smjer - posvjedočio je Matić.

24sata.hr