Dok plaće miruju, cijene i dalje rastu

Iako je prosječna neto plaća po statističkim izvješćima neznatno povećana, građani ipak nemaju razloga za olakšanje, jer su usporedno s tim rasle i cijene osnovnih životnih namirnica.

Naime, u prvom kvartalu ove godine prosječna neto Idaća je iznosila 813 maraka, a za prošli mjesec 820 maraka, što i nije neko povećane.

Rast cijena

No, situacija je još teža kada se vidi da su cijene hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na prošlu godinu porasle za gotovo šest posto, stanovanje, voda, električna energija,, plin i drugi ener-genti poskupjeli su za 5,8 posto, alkoholna pićai duhan skuplji su za 8,5 posto, prijevoz za 7,2 posto, komunikacije za 5,4 posto.

Ako se pogledaju spomenuti podaci, može se slobodno reći kako bh. građani uopće ne mogu odahnuti.

Kada, pak, usporedimo srpanj u odnosu na lipanj ove godine, može se primijetiti kako su snižene cijene u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića za 1,3 posto te odjeća i obuća za 0,6 posto. Međutim, u odjeljku stanovale, voda, električna energija, plin i drugi energenti cijene su porasle za 4 posto te prijevoz 0,4 posto.

Cijene u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku su više za 3,9 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH. I u zemljama regije zabilježene su godišnje stope inflacije, u Hrvatskoj 1,9 posto i Srbiji 12,1 posto.

No, građane BIH, ako je vjerovati predviđanjima stručnjaka ni idućih mjeseci ne očekuje poboljšanje životnog standarda. Stručnjaci upozoravaju bi cijene kruha i šećera ponovno mogle porasti, iako su u posij ednjih godinu dana ti proizvodi već poskupili.

Predviđanja

S obzirom na suše i visoke cijene energenata, većina država sebi prave robne rezerve te više nemaju viškove proizvoda koje bi plasirale na druga tržišta, a sve se to itekako osjeti u BiH.

Tako je cijena ukupne potrošačke košarice u BiH za prvih pola godine porasla za 3,6 posto, a očekuje se da će se taj trend nastaviti do kraja ove godine.     a.b  DL