Dječja imena zbog kojih su roditelji završili na sudu

imena, parovi, dijete, istraživanje, beba, zdravlje, znakovi, dječja imena, sud, roditelji

Vjerojatno ste već čuli za primjere zabranjenih imena poput Hitlera, Osame bin Ladena i sličnih, ali nisu upitna samo ona.

Evo nekoliko primjera iz novije povijesti u kojima su roditelji doista završili na sudu te su svom djetetu zbog zakona morali promijeniti ime. Neki od njih. Nekima je na koncu dozvoljeno nazvati ih kako su odlučili.

1. Petak (2007.)

U rujnu 2006. Mara i Roberto Germano iz Genove svog su sina nazvali Venerdi (petak na talijanskom), a ime su odabrali u čast lika iz slavnog pustolovnog romana o Robinsonu Crusoeu. No, u prosincu 2007. godine, sudac žalbenog suda odlučio je da ne mogu koristiti ime jer je ono sinonim za "podčinjenost i inferiornost" te su djetetu na koncu dali ime Gregorio.

2. Lego (2008.)

Kad je 2007. godine jedan švedski par svoje dijete nazvao Lego, odmah su se pobunili sudovi koji su pokušali zabraniti to ime, baš kao što su to ranije učinili s imenima Ikea i Elvis, međutim, nakon što je 2008. godine žalbeni sud odlučio poništiti presudu nižeg suda, dječaku i roditeljima ipak su dozvoli da ga zovu Lego. Takvo mu je ime i ostalo.

3. Tula Does the Lula from Hawaii (2008.)

Ovo je naime cijelo ime jedne djevojčice s Novog Zelanda čiji roditelji nisu željeli ni čuti da ga promijene, čak i kad je njihova kći sama priznala koliko je nesretna zbog tog podužeg imena. Na koncu im je presudio sud koji im je oduzeo dijete, oduzeo im pravo na skrbništvo, a djevojčici dozvolio da promijeni ime. U koje, to nismo doznali, ali je svakako realnije od Tula Does the Lula from Hawaii.

4. Adolf Hitler, Aryan Nation, Honszlynn Hinler (2008.)

Djeca samoprozvanog naci-tate iz New Jerseyja nazvana su Adolf Hitler, Joycelynn Aryan Nation i Honszlynn Hinler, što u samom početku nije bio zakonski problem, no za njihova su imena vlasti ipak doznale te su se umiješale nakon žalbe jedne pekarice koja je čvrsto odlučila ne napraviti tortu s natpisom "Sretan rođendan, Adolf Hitler".

5. Blaer (2013.)

Kao i mnoge druge sjevernoeuropske zemlje Island ima stroga pravila o imenima koja se smiju ili ne smiju dati djeci, no iako se nije nalazilo na popisu, roditelji djevojčice Blaer, što znači "lagani povjetarac", više od deset godina borili su se sa sudovima oko imena,da bi sud na koncu 2013. godine dozvolio pravo na njegovo korištenje.

6. Messiah (2013.)

Ime Mesija izazvalo je pravu pravnu erupciju 2013. godine kad je sutkinja iz Tennesseeja naredila roditeljima da promijene ime svog sina iz Mesije u Martin. Kao razlog je navela da je ime Mesija rezervirano samo za Isusa, ali je u roku od nekoliko mjesec zbog te odluke dobila otkaz pa je roditeljima konačno dozvoljeno sina zvati Messiah.

7. Princ William (2015.)

U SAD-u je dozvoljeno i popularno davati djeci imena poput Princa ili Kinga, ali u Francuskoj to nije dozvoljeno pa je 2015. godine francuskom paru bilo zabranjeno upisati sina kao Princ William, a nisu im dozvolili ni drugi izbor - Minnie Cooper, jer su zaključili da će se djetetu cijeli život smijati zbog imena.

8. Nutella (2015.)

Još jedan skandal s imenom u Francuskoj 2015. godine izbio je zbog imena Nutella. Sudac ga je zabranio te predložio ime Ella, koje će barem djelomično sadržavati ideju o Nutelli.

9. Cyanide (2016.)

Žena iz Walesa pokušala je svojoj kćeri dati lijepo i neobično ime pa je smislila ime Cyanide, mislila je da je to vrlo pozitivno ime jer aludira na otrov kojim je ubijen Hitler. No britanski sud s tim se nije složio, rekavši da je s imenom doista pretjerala, a potom je zabranio i ime koje je pokušala dati njenom bratu blizancu - Preacher.

10. Vuk (Lobo) (2016.)

Iako je ime Vuk poznato na našim (širim područjima), a također je cijenjeno ime u Americi, u Španjolskoj su majci iz predgrađa Madrida zabranili da svom sinu da ime Lobo (vuk na španjolskom), no mama se nije dala te je nakon peticije u kojoj je skupila 25.000 potpisa sud odobrio njegovu registraciju.

11. Allah (2017.)

U ožujku prošle godine Elizabeta Handy i Bilal Walk iz Gruzije svojoj su kćeri htjeli dati ime Zalykha Graceful Lorraina Allah, no potonje je odmah nažuljalo vlasti, ali ne zbog značenja nego zato što je to njeno prezime, iako roditelji sami nemaju takvo prezime. Zakon Gruzije kaže da djeca moraju imati barem jedno od prezimena roditelja, ali su oni na koncu ipak dobili presudu.

12. J (2017.)

Iako je u svijetu već dosta uobičajeno da ljudi imaju samo jedno slovo u svom srednjem imenu, jedan švicarski par poželio je svoje dijete nazvati samo J, no, sudac im to nije dozvolio smatrajući da slovo kao ime nije prikladno čak ni kad pričamo o srednjem imenu.

13. Marseille (2017.)

Iako zvuči lijepo, francuskom je paru lani odbijena mogućnost da svojoj kćeri za srednje ime daju ime Marseille, čisto zato što je riječ o imenu grada koje po mišljenju sudaca ne treba biti ničije ime ni prezime.

14. Jihad (2017.)

U Francuskoj se još uvijek vodi bitka oko imena Jihad na kom inzistira jedan par iz Toulousea. Iako su im lokalne vlasti zabranile to ime, par se oboružao odvjetnicima s nadom da će vlasti popustiti i dozvoliti im ovo kontroverzno ime.

15. Lucifer (2017.)

U Americi je dozvoljeno i u prosjeku se svake godine rodi barem deset malih Lucifera, ali to prolazi tamo, ne i u Njemačkoj gdje je paru iz grada Kassela zabranjeno nazvati sina Lucifer, pa su ga umjesto toga nazvali Lucian.

Izvor: index.hr