Djeca koja nisu popularna među vršnjacima uspješnija su u životu

djeca rast, popularnost, istraživanje
Znanstvenici su ispitanike podijelili u dvije grupe. U jednoj su bili 13-godišnjaci koji su rano počeli izlaziti, činili nedpodopštine i ulazili u emotivne odnose prije svojih vršnjaka. U drugoj grupi su bila mirnija djeca koja se ni po čemu nisu izdvajala.

Prateći njihov razvoj idućih 10 godina, znanstvenici su došli do zaključka kako popularnost u školi negativno utječe na uspjeh u životu.

Ispostavilo se i kako tinejdžeri koji su bili popularni imaju 40 posto više šanse da u ranoj mladosti konzumiraju droge i alkohol, a 22 posto više od svojih povučenih vršnjaka je imalo problema sa zakonom.

Istraživanje je obuhvatilo i društvenu sposobnost, odnosno koliko se dobro slažu s prijateljima i ljubavnim partnerima. 'Popularnima' je socijalni život 24 posto niži nego mirnijim vršnjacima. Joseph Allen, psiholog koji je proveo istraživanje kaže kako se radi o 'osveti dobre djece'.

Do ove pojave dolazi zbog toga što su popularna djeca navikla da bez mnogo truda budu omiljena. Takav pristup u kasnijem životu ne pomaže.

'Oni su navikli koristiti prečice, što im u kasnijoj dobi stvara poteškoće. S vremenom shvate da se moraju puno više truditi oko stvari koje su im važne, ali i u odnosu s ljudima. Pošto nisu strpljivi, često odustaju', zaključio je Allen.

Izvor: edition.cn.com