STRAH OD KONKURENCIJE Sjedinjene Države ograničavaju uvoz kineskih električnih automobila i njihovih komponenti

Tesla Kina
REUTERS/Aly Song

Od siječnja pune subvencije ne vrijede za električna vozila ili njihove dijelove povezane s Kinom. Washington će znatno ograničiti ulogu Kine u lancima opskrbe SAD električnih vozila. Najavom novih pravila koja bi trebala potaknuti američku industriju, piše Financa.ba

Od siječnja iduće godine nijedno električno vozilo proizvedeno u SAD-u koje uključuje komponente baterije proizvedene u Kini, ili ga je proizvela strana kompanija sa značajnim vezama s kineskom vladom ili uz ugovor o licenci s operaterom sa sjedištem u Kini ili pod kontrolom Pekinga – neće ispunjavati uvjete za pune subvencije. Riječ je o izdašnih 7.500 dolara subvencija uvedenih kroz Zakon o smanjenju inflacije.

Lepeza pravila osmišljena je da potakne američku industriju. Kritičari smatraju da će otvoreno ograničavanje kineskih autodijelova usporiti tranziciju prema električnim vozilima potrebnu zbog borbe s klimatskim promjenama.

Kina je postala dominantni proizvođač električnih vozila i baterija

John Podesta, viši savjetnik predsjednika Joea Bidena za čistu energiju, rekao je da će novo pravilo pomoći SAD-u da prekine dominaciju nad proizvodnjom čistih tehnologija Kine. Drugo najveće svjetsko gospodarstvo izraslo je u dominantnog proizvođača električnih vozila i baterija. Podsjećamo, prerađuju više od polovice svjetskog litija, kobalta i grafita, ključnih materijala za baterije, piše Poslovni.

Kina je izrasla u dominantnog proizvođača e-vozila i baterija. Prerađuju više od polovice svjetskog litija, kobalta i grafita, ključnih materijala za baterije. Očekuje se da će nova pravila, koja će vrijediti i za bespovratnih šest milijardi dolara predviđenih Zakonom o infrastrukturi iz 2021. te, od 2025., za ključne minerale koji se koriste u komponentama električnih vozila, značajno smanjiti broj modela koji ispunjavaju uvjete za puni porezni kredit. Čak i prije objave novih pravila, Savez za automobilsku inovaciju koji predstavlja proizvođače automobila i baterija u SAD-u, upozoravao je da tek petina električnih vozila ispunjava uvjete za pune porezne olakšice. Stroža pravila bi isključila još više vozila.

Izbacivanje Kineza usporava elektrifikaciju u SAD

Nova pravila stupaju na snagu u siječnju, a proizvođačima automobila ostavljeno je prijelazno razdoblje od dvije godine za prilagodbu. Najnoviji udarac američke administracije dolazi tek nekoliko tjedana nakon sastanka dvojice predsjednika, Joea Bidena i Xi Jinpinga, za ublažavanje trgovinskih napetosti.

Postrožavanje pravila dolazi i uoči predsjedničkih izbora u SAD-u iduće godine. Neki analitičari hvale Bidenovu administraciju za pokušaj osiguranja sigurne domaće lance opskrbe čistim tehnologijama. Ipak, treba imati na umu da će za razvoj industrije trebati godine. Time se u opasnost dovodi cilj Bijele kuće da smanji emisije.

“Ako pokušavate nabaviti sve komponente električnog vozila bez korištenja kineskog sadržaja, bit će to logistički zahtjevniji i vjerojatno skuplji proizvod u ovom trenutku”, rekao je Eli Hinckley, partner u Baker Bottsu. FT piše i da će novi set pravila vjerojatno razočarati aktivističke grupe za klimu. Oni upozoravaju da će to poskupjeti uvođenje električnih vozila u SAD-u. Spomenuti zakon nudi 7500 dolara potrošačima koji kupe električni automobil sastavljen u Sjevernoj Americi.

Sve veći udio baterijskih komponenti također mora potjecati iz Sjeverne Amerike ili zemalja s američkim sporazumima o slobodnoj trgovini kritičnim mineralima. Nijedno vozilo ne smije sadržavati materijale od “stranog entiteta koji izaziva zabrinutost”, Kine, Irana, Sjeverne Koreje i Rusije.