Ante Vujnović: Završne pripreme u tijeku; na ovogodišnjoj Stolačkoj tarči brojni noviteti i preko 110 kostimiranih sudionika

ante vujnović

... Vidoškom kod Stoca u petak 18. i subotu 19. svibnja 2018., u organizaciji Javne ustanove Radimlja Stolac i Općine Stolac Kao i svake godine, i ove godine naš portal politika24.net donosi intervju s organizatorom Stolačke tarče, ravnateljem J.U. .Radimlja Stolac Antom Vujnovićem, koji otkriva što posjetitelje očekuje na ovogodišnjem izdanju Stolačke tarče, te govori o značaju manifestacije za promociju Radimlje, odnosno Stoca.

Također, Vujnović govori i o nedavnoj posjeti visokog izaslanstva Vlade RH na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom, ali i novoj manifestaciji pod nazivom Biciklijada Stolac 2018. koja će postati dio tradicije.

www.politika24.net: Nedavno je Općinu Stolac i J. U. Radimlja-Stolac posjetilo visoko izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom. O čemu se sve razgovaralo?

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske boravilo je u višednevnom posjetu Bosni i Hercegovini, te su između ostalih posjetili i našu općinu. Tema razgovora su bili projekti koji su dijelom sufinancirani od strane Vlade Republike Hrvatske (gradnja školske sportske dvorane OŠ Crnići, Stolačka tarča, obnova obiteljskih kuća), ali i cjelokupna situacija u Stocu i okruženju.

www.politika24.net Polako se približava četvrti po redu srednjovjekovni sajam Stolačka tarča. Koje se trenutne aktivnosti provode i kako teku pripreme?

Trenutačno se pristupilo aktivnom čišćenju Starog grada Vidoškog, organizaciji prijema svih sudionika, detaljiziranju dvodnevnog programa, kao i svim novitetima koji nas očekuju.

www.politika24.net I ove godine planiran je bogat i sadržajan program dva dana trajanja Sajma? Možete li otkriti što posjetitelje ,kako one najmlađe, tako i one starije očekuje ove godine?

Program je planiran za dva dana, i u petak i u subotu imamo različite radionice streličarstva, izrade keramike, mačevanja, degustacije srednjovjekovne hrane, prikazi srednjovjekovnih plesova. Za najmlađe opet ćemo organizirati vrtuljak i školu jahanja. Kao dva noviteta ove godine će biti gosti iz Mađarske i Slovačke, koji će predstavljati svoj bogati glazbeno-scenski program. Naravno, tu su i neizostavne borbe vitezova, a ako vrhunac večeri nas očekiva Bitka dvije kule u subotu na večer.

www.politika24.net Koliko sudionika očekujete na ovogodišnjoj Stolačkoj tarči i iz kojih sve mjesta dolaze?

Broj sudionika još nije u potpunosti definiran, ali će svakako biti preko 90, a kada tu pribrojimo naše volontere ta brojka će svakako biti preko 110 kostimiranih sudionika.

www.politika24.net: Iz godine u godinu broj posjetitelja na Stolačkoj Tarči kontinuirano raste. Koliko posjetitelja očekujete ove godine? Jesu li najavljeni posjeti ljubitelja povijesti, povijesnih bitki, kulture i tradicijskih običaja iz susjednih zemalja?

Iznimno nam je zadovoljstvo što možemo iz godine u godinu ugostiti sve veći broj posjetitelja, kako domaćih, tako i stranih. Naravno, osim naših državljana, tu su gosti i iz Hrvatske te brojne grupe turista koje tih dana borave u Stocu. Uz njih, brojni su nam i učenici iz okolnih škola, , ali i studenti našeg Sveučilišta iz Mostara.

www.politika24.net: Možete li ukratko objasniti kako je od prve godine održavanja, pa sve do danas Stolačka Tarča postajala prepoznata u BiH, ali i u zemljama regije i jeste li očekivali ovakav uspjeh manifestacije?

Recept je zaista jednostavan, okupite ekipu zaljubljenika u srednjovjekovlje, pristupite svemu iskreno i nadate se najboljem. Ovakav uspjeh i dobar glas Stolačke tarče nismo očekivali na samim početcima, pa koliko nam god to laskalo, ujedno je i ogroman pritisak da nam Tarča iz godine u godinu bude što bolja i kvalitetnija.

www.politika24.net: No, ove godine ste se odlučili pokrenuti i manifestaciju Biciklijadu Stolac 2018. Koliko ste zadovoljni odazivom i na koji način ova manifestacija za koju vjerujemo da će postati tradicionalna može pomoći promociji Radimlje, odnosno Stoca?

Po prvi put se u Stocu organizirala jedna ovakva manifestacija koja je imala rekreativni karakter. Cilj nam svakako promocija svih kulturno-povijesnih i prirodnih ljepota Stoca, ali i zdravog načina života.

Već prve godine je polučila veoma zapažen uspjeh, te ćemo uz pomoć Općine Stolac nastaviti razvijati ovu manifestaciju koja može postati i međunarodna.