10 namirnica koje možete jesti bez straha od debljanja

detox namirnice, debljanje, namirnice, voće, povrće, mozak, voće, povrće, hladnjak

"Hrana koja ne deblja ipak postoji", kaže nutricionistica dr. Lisa Young i dodaje kako su te namirnice iznimno zdrave jer su krcate vitaminima i antioksidansima.

Donosimo popis 10 namirnica u kojima možete slobodno uživati bez straha od debljanja:

1. Celer

Stabljika celera sastavljena je od oko 90 posto vode i zdrave količine vlakana. Velik postotak vode čini celer idealnom ljetnom namirnicom kojom možete tijelu osigurati dovoljno tekućine. "Žvakanjem celera možete potrošiti više kalorija nego što ga ima ta stabljika", šali se dr. Young.

2. Kelj

Jedna zdjela sirovog kelja ima otprilike 33 kalorije. Kelj je iznimno zdrava namirnica koja obiluje vitaminima.

3. Krastavci

Jedna šalica krastavaca sadržava samo 14 kalorija. Krastavac je dobar izvor kalija, magnezija, vlakana, folne kiseline i vitamina B.

4. Borovnice

Borovnice imaju više antioksidansa nego ijedno drugo voće.

5. Rajčice

Rajčica je puna vitamina C. Također, ova je namirnica jedna od rijetkih koja prerađivanjem (sušenjem, kuhanjem, pasiranjem) ne gubi nutritivne vrijednosti.

6. Grejp

Grejp je pun vlakana zbog čega vas dulje drži sitima. Pola grejpa sadržava samo pedesetak kalorija.

7. Kupine

Kupine su ukusne i nutrijentima bogate bobice. Sadržavaju vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i folnu kiselinu.

8. Zelena salata

Zelena salata lagana je za želudac i ima jako malo kalorija tako da je dobar izbor za osobe koje žele smršavjeti. Dr. Young ističe da salata može poboljšati probavu i da je odličan izvor vitamina A i K. Samo nekoliko listova salate može pokriti vašu dnevnu potrebu za tim vitaminima.

9. Jagode

Jagode su niskokalorične, sadržavaju svega 28 kalorija u jednoj porciji. Uopće nemaju masti, a imaju nisku razinu natrija i šećera.

10. Brokula

Energetska vrijednost svježe brokule iznosi samo 34 kalorije u 100 g. Brokula je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala.

Izvor: index.hr