ŽZH Krizni stožer Ministarstva zdravstva izdao nove preporuke

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke
Vlada ZHŽ

U cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja slučajeva bolesti izazvane novootkrivenim virusom COVID-19, koji je Zaključkom Vlade F BiH broj: 164/2020 od 31. siječnja 2020. godine proglašena zaraznom bolešću čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH, te nakon Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, kao i

Županije Zapadnohercegovačke, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke donosi

PREPORUKE

Preporučuje se organizatorima okupljanja reduciranje broja osoba, od maksimalno dozvoljenog broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru sukladno točki 1. Naredbe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, broj: 08-KS-22-2/20 od 28. lipnja 2020. godine, na javnim skupovima i drugim okupljanjima kao što su: vjenčanja, krizme, sprovodi i slični događaji, a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19 među pučanstvom, kao i zaštite osobnog zdravlja i javnog zdravlja pučanstva.

Preporučuje se osobama starije životne dobi izbjegavanje bespotrebnog kretanja i korištenja javnog prijevoza, te redovito korištenje zaštitne opreme pri izlasku iz stambenog prostora. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da ne idu na rutinske kontrole, te maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb.

Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

Svim pacijentima preporučuje se telefonsko naručivanje na potrebne preglede kako bi se izbjegle gužve na ulazima u zdravstvene ustanove i smanjio rizik od širenja infekcije koronavirusom (COVID-19).

Preporučuje se svim pacijentima koji boluju od kroničnih bolesti obratiti se telefonskim putem svom obiteljskom liječniku za propisivanje redovite terapije.

Preporučuje se zdravstvenim ustanovama da organiziraju pregled pacijenata kod kojih postoji sumnja na COVID-19 u zasebnim prostorijama predviđenim za tu namjenu (COVID-19 ambulante).

Preporučuje se pučanstvu na području Županije Zapadnohercegovačke, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije u F BiH koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

Preporučuje se svim stanovnicima Županije Zapadnohercegovačke da bez prijeke potrebe ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.

Preporučujemo svim osobama iz Županije Zapadnohercegovačke koje žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da bez prijeke potrebe ne dolaze u Županiju, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19, a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u Županiji.

Ove preporuke stupaju na snagu danom donošenja, priopćeno je iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.