KRIZNI STOŽER ŽZH Na organiziranim slavljima može biti samo 30 osoba

Stožer Civilne zaštite ŽZH
Vlada ŽZH

Danas je održana izvanredna sjednica Kriznog stožera ŽZH, koja je sazvana zbog pogoršanja epidemiološke situacije u toj županiji. Nakon sjednice, članovi stožera izašli su pred medije, te su obavijestili javnost o tome koje su mjere donesene. 

"Od 22. rujna ograničavaju se organizirana slavlja na maksimalno 30 osoba. Rad svih ugostiteljskih objekata ograničava se najkasnije do 24 sata i ova odluka stupa na snagu odmah. U ugostiteljskim objektima ne smije boraviti veći broj osoba od broja sjedećih mjesta, uz poštivanje postojećih epidemioloških mjera. Jednako tako, nalaže se Upravi za inspekcijske poslove da sukladno zakonu o prekršiteljima izriče najstrože mjere, odnosno zatvaranje objekta", rekao je glasnogovornik Stožera civilne zaštite ŽZH Stipan Zovko.

Novinarima su se potom obratili ministar zdravstva ŽZH Tomislav Pejić, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić te ravnateljica zavoda za javno zdravstvo ŽZH dr. Andrea Jurić.

Ministar Pejić rekao je kako se novim mjerama želi zaustaviti rast oboljelih.

"Mjerama koje smo danas donijeli želimo zaustaviti daljnji rast i smanjiti broj novozaraženih osoba. Današnjim danom imamo 18 osoba koje su oporavljene, a 45 novozaraženih osoba, što još nisu potpuni podaci. Sve te osobe su bile u nekom direktnom kontaktu s javnim događajima i javnim zbivanjima, što direktno u svadbenim dvoranama ili indirektno kao kontakt sa zaraženom osobom iz svadbene dvorane. Na ovaj način pokušavamo zaustaviti rast broja zaraženih osoba i smanjiti pritisak na zdravstveni sustav naše županije, ali i na bolnice. Apelirao bih na građane da se pridržavaju tih mjera jer Covid-19 nije bezazlena bolest", rekao je Pejić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, dr. Andrea Jurić, rekla je kako se svi skupa moramo urazumiti.

"Imamo situaciju koja prijeti da eskalira. Nećemo izdržati jako puno, a pogotovo nam ne ide u prilog hladno vrijeme, kada imunitet pada, kada se ostali virusi u populaciji dignu iz obitelji koronavirusa, gripe, akutno respiratornih virusa itd. Doći će do prebukiranja zdravstvenog sustava. Ne samo zbog korone, nego i zbog drugih stvari. Doći će do opće panike, do toga da ljudi koji trebaju pomoć i drugi vid zdravstvene zaštite neće biti u prilici da je ostvare. Bolje da se urazumimo sami, nego da nas okolne države urazumljuju", rekla je dr. Jurić.

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivno je 435 osoba, dok se njih 675 nalazi u samoizolaciji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.