ZLOČIN U DUSINI Prošlo je 30 godina otkad je 'Geler' naredio da se u kući ubije 8 civila hrvatske nacionalnosti

HVO Dusina

U četvrtak, 26. siječnja, navršilo se 30 tužnih godina od zločina nad Hrvatima Dusine, zaseoka koji teritorijalno pripada Zenici, ali gravitira Busovači.

Pokolj u Dusini izveli su pripadnici 7. muslimanske brige koja je bila u sastavu 3. korpusa Armije BiH. Akcijom je zapovijedao Šerif Patković za kojeg je Željka Rajić (supruga Zvonka Rajića) kao svjedokinja u Haagu kazala kako se „hvalio da joj je osobno ubio muža". Prema svjedočenjima preživjelih ispred kuće Jure Kegelja ubijeno je devet zarobljenika, a posljednji, deseti zarobljenik, Mladen Kegelj mučen je i ubijen u seoskom Mejtefu. Jednom od zarobljenika – Zvonki Rajiću, nakon strijeljanja izvađeno je srce. Ubijeno je devet Hrvata i jedan Srbin koji se iz Zenice sklonio u Dusinu, piše nedjelja.ba.

Ratna situacija na terenu u siječnju 1993.

Hrvati u Dusini bili su enklava u bošnjačkom okruženju, od 70-ak ljudi ukupno, vrlo malo ih je bilo vojno sposobnih. Otprilike 80% stanovništva sela bili su Bošnjaci, dok su Hrvati činili ostatak. Ovaj je zločin bio uvertira za opći sukob Hrvata i Bošnjaka u Središnjoj Bosni, ali i primjer etničkog čišćenja, budući da se ni nakon tri desetljeća u ovo selo nije vratio nijedan Hrvat.

HVO Dusina

U Odjelu za ratne zločine državnog Tužiteljstva dovršava se istraga oko ubojstva zapovjednika HVO-a Zvonka Rajića, kojemu su pripadnici Armije BiH, prema navodima svjedoka, izvadili srce, te još devetero civila i vojnika, ali i zapovjedne odgovornosti Patkovića. Riječ je osobi koja se pred Haaškim sudom spominjala u postupku protiv generala Hadžihasanovića, Alagića i Kubure, ali je utvrđeno kako on nije počinio taj zločin, što ga ne amnestira zapovjedne odgovornosti.

Sveta misa kod spomen-obilježja stradalima

Za vrijeme akcije i opkoljavanja sela zarobljeni su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i približno 40 civila. Zapovjednik HVO-a je otet te je ubijena njegova pratnja. Među 10 ubijenih bilo je pet članova obitelji Kegelj - Draženko Kegelj, Mladen Kegelj (mučen i ubijen), Niko Kegelj, Stipo Kegelj i Vinko Kegelj - te Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić te Vojo Stanišić.

HVO Dusina

Za taj zločin na 14 godina zatvora osuđen je Vehid Subotić zvani Geler. On je izdvojio osam civila hrvatske nacionalnosti, sproveo ih do jedne kuće i naredio pripadnicima čete da ih ubiju.