ŽIVIO POD ZAŠTITOM Poginuo Lars Vilks, autor karikatura o proroku Muhamedu

Lars Vilks

Švedski karikaturist Lars Vilks, koji je živio pod policijskom zaštitom zbog prijetnji smrću nakon što je 2007. objavljena njegova ilustracija proroka Muhameda, poginuo je u nedjelju u prometnoj nesreći, prenose agencije.

Taj 75-godišnjak i dva policajca živote su izgubili u sudaru s kamionom iz suprotnog pravca, priopćila je švedska policija.

“Ovaj se slučaj istražuje kao svaka prometna nesreća, ali je zbog pogibije dvojice policajaca istraga proslijeđena posebnom odjelu ureda tužitelja”, rekao je glasnogovornik policije, a prenosi Hina.

Dodao je da za sada nema naznaka koje bi upućivale da se radi o ubojstvu.

Vilks je bio pod policijskom zaštitom od 2007., kada je njegova karikatura Muhameda izazvala zgražanje i bijes u muslimanskom svijetu gdje se svako prikazivanje tog muslimanskog proroka smatra uvredljivim i blasfemičnim.

Al Kaida je tada ponudila 100.000 američkih dolara za njegovo ubojstvo.

Dvije godine nakon objave karikatura Muhameda u danskom dnevnom listu Jyllands-Posten, Lars Vilks ponovo potpisuje karikature proroka Muhameda kao “oštrog psa”, a na jednoj od karikatura je na psa pričvršćen natpis s porukom “islam su ljudska prava i prava životinja”.

Prijetnje smrću su postale sve učestalije, a 2009. je Amerikanka Colleen LaRose, alias “Jihad Jane”, planirala regrutirati islamiste kako bi ga ubili, ali je prije toga u listopadu iste godine uhićena.

U svibnju 2010., dva su brata podrijetlom s Kosova pokušali molotovljevim koktelima zapaliti njegovu kuću, ali on u tom trenutku u njoj nije boravio.

U lipnju 2010. dobio je snažan udarac šakom u glavu tijekom rasprave o slobodi govora na švedskom sveučilištu u Uppsali.

U rujnu 2011., stotine osoba je evakuirano iz zgrade u Goeteborgu gdje se održavao Bijenale moderne umjetnosti jer je policija imala čvrste naznake da će Vilks biti napadnut. U policijskoj akciji su tada uhićene četiri osobe.

Život pod  stalnom policijskom zaštitom je prigrlio kao nužnost.

“Nastojim zadržati hladnokrvnost. Dobra strana je da su ljudi koji me proganjaju slabo obučeni, amateri”, kazao je za AFP prije 11 godina. “Nisam nikakav fanatični rasist, nisam politički opredjeljen. Ja sam tek umjetnik koji ispituje granice, koji traži što možemo raditi, a što ne, i o tome voditi raspravu”, dodao je.

Po njegovim riječima, “važno je, ako želimo govoriti o slobodi izražavanja te islamu i muslimanima, imati istinsko stajalište, nešto dovoljno provokativno i polemično kako bismo izazvali raspravu”.

Na dan napada na uredništvo Charlie Hebdoa u Parizu, Lars Vilks je za regionalni dnevnik Helsingborgs Dagblad kazao da je vrlo tužan.

“Ne možemo se odreći slobode izražavanja. Napad u Parizu je, nažalost, karakterističan za vrijeme u kojem živimo”, kazao je Vilks.

Mjesec dana kasnije, 14. veljače 2015., Vilks je preživio oružani napad na konferenciji o islamizmu i slobodi govora u Kopenhagenu, no 55-godišnji danski redatelj Finn Norgaard nije bio te sreće. Napadač i ubojica je bio mladi Palestinac koji je nakon toga ubio i Židova ispred sinagoge u Kopenhagenu.