ZDRAVSTVENI DJELATNICI NA ULICAMA "Neka je sramota i poslodavce koji su dobili milijune, ali i Vladu koja nije ponudila pomoć"

ZDRAVSTVENI DJELATNICI NA ULICAMA "Neka je sramota i poslodavce koji su dobili milijune, ali i Vladu koja nije ponudila pomoć"

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u četvrtak su se, drugi put ovaj mjesec, okupili ispred zgrade županijske Vlade jer nisu dobili 1.080 maraka jednokratne pomoći.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a Dalibor Vuković poručio je kako su se zdravstveni radnici, nakon samo tjedan dana od zadnjeg prosvjeda, ponovno okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo i diskriminaciju u odnosu na druge proračunske korisnike.

"Do ovoga trenutka nijedan radnik u zdravstvu od Vlade HNŽ-a i od milijuna maraka, koje ona spominje da je uplatila zdravstvenim ustanovama, nije primio nijedan phening pomoći u korist ublažavanja inflacije i pada životnoga standarda te katastrofalnih troškova života koje svi trpimo", istaknuo je Vuković i poručio da će zdravstveni radnici ponovno okupiti u siječnju, prenosi Fena.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić kaže kako su zdravstveni radnici jedini koji nisu dobili jednokratnu pomoć.

"Zdravstveni djelatnici su ljuti, ogorčeni i diskriminirani ali i ponosni jer smo se prije pola godine borili s pandemijom, spašavali zdravstveni sustav i zdravlje građana. Sada se nažalost moramo boriti za svoja prava, jer smo jedini koji u ovom trenutku nismo dobili tu pomoć. Sramota je za ovu Vladu što nije prepoznala tešku ekonomsku situaciju te pozvala i ponudila bar dvjesto- tristo maraka. Također, sramota je i same poslodavce koji su dobili milijune, a nas nisu došli ni podržati ili bar kazati: 'Oprostite nema novca'", poručio je Anić.

Iz Vlade HNŽ-a ranije je rečeno kako su oni osigurali dodatnih 16 milijuna maraka za poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih i bolničke ustanova, no Anić smatra da predstavnici Vlade trebaju izravno tražiti od poslodavaca da se taj novac usmjeri zdravstvenim radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik županijske Vlade Pero Pavlović za Fenu je u srijedu istaknuo kako su prosvjedi opravdani, ali da je adresa na kojoj se ova potpora pokušava osigurati potpuno kriva.

"Vlada HNŽ-a nije poslodavac zdravstvenim djelatnicima i nema zakonsko uporište za isplatiti ova sredstva. Onaj tko po zakonu može i treba isplatiti ovu potporu je poslodavac", naglasio je Pavlović.

Dodao je kako Vlada nema alate primorati poslodavce da urade nešto što sindikati traže. Pritisak sindikata treba i isključivo biti usmjeren ka poslodavcima koji jedini po Uredbi Vlade FBiH mogu i trebaju isplatiti spomenuti iznos.