VLADA O POMOĆI ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA Prosvjedi su opravdani, ali trebaju biti ispred bolnica i domova zdravlja

Zdravstveni djelatnici HNŽ prosvjed medicinari

Nakon ponovno najavljenih prosvjeda zdravstvenih djelatnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ispred zgrade Vlade ove županije zbog neuplaćene jednokratne novčane pomoći od 1.080 maraka, glasnogovornik županijske Vlade Pero Pavlović istaknuo je kako su prosvjedi opravdani, ali da je adresa na kojoj se ova potpora pokušava osigurati potpuno kriva.

"Vlada HNŽ-a nije poslodavac zdravstvenim djelatnicima i nema zakonsko uporište za isplatiti ova sredstva. Onaj tko po zakonu može i treba isplatiti ovu potporu je poslodavac", naglasio je Pavlović.

Podsjetio je kako se o ovoj problematici još prošlog tjedna očitovalo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ove županije koje je, kako navodi glasnogovornik, jasno kazalo da su prosvjedi i zahtjevi sindikata opravdani.

"Također su iz Ministarstva kazali kako zdravstveni djelatnici trebaju dobiti novčanu potporu jer su kao i ostali građani izloženi poteškoćama koje su posljedica brojnih poskupljenja. Ali i tada, a evo i danas, želimo podvući da se prosvjedi događaju na krivoj adresi. Vlada nije adresa na kojoj se ovo pitanje treba riješiti", istaknuo je on.

Pavlović dodaje kako je u Uredbi Vlade FBiH jasno naznačeno da poslodavac može svom uposleniku uplatiti jednokratnu novčanu potporu u iznosu do 1.080 maraka zbog čega je resorno ministarstvo pozvalo osnivače, menadžment, ali i poslodavce na koje se Uredba odnosi da u skladu s mogućnostima to i ispoštuju.

"Mi smo u cilju potpore zdravstvenom sektoru u našoj županiji učinili niz koraka. U proteklih mjesec dana kroz Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja osigurali smo dodatnih 13 milijuna maraka zdravstvenim ustanovama. Ovih dana kroz Izmjene i dopune Proračuna naše županije za 2022. godinu osigurali smo dodatnih 3 milijuna maraka za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno za domove zdravlja", podvukao je Pavlović.

Na kraju je spomenuo kako u nekoliko svojih istupa čelnici sindikata zdravstvenih djelatnika, u traženju načina kako da dobiju ono što im pripada, često ističu "da Vlada treba i može natjerati poslodavce da naprave taj korak".

"Vlada nema alate niti načine da primora poslodavce da naprave taj korak. Vlada nema alate primorati poslodavce da urade nešto što sindikati traže. Pritisak sindikata treba i isključivo mora biti usmjeren ka poslodavcima koji jedini po Uredbi Vlade FBiH mogu i trebaju isplatiti spomenuti iznos", zaključio je glasnogovornik Vlade HNŽ-a.