FOTO  Zbog nelegalne gradnje ugrožen jedini izvor vode na Bilima koji puni Radobolju

Bile, Mostar, Široki Brijeg, urbicid, ilegalna gradnja

Mostarski vijećnik Antonio Zelenika (HDZ BiH) jučer je pozvao županijsku i gradsku inspekciju da se uključe po pitanju ilegalne izgradnje na Bilima. Naveo je da se tamo bespravnom gradnjom ugrožava jedini površinski izvor vode, bazen zvani Priknjac, na podzemnom toku voda koje pune Radobolju i tvore rimski bunar.
Konstatirao je da se gradska inspekcija proglasila nenadležnom, a nije o tome obavijestila nadležnog vodnog inspektora HNŽ-a koji je zapravo nadležan, te upitao zašto građani moraju hodati od vrata do vrata i nosati zahtjeve, ako je gradska inspekcija mogla obavijestiti resorno županijsko ministarstvo i vodnog inspektora da postupi. 

"Na prošloj sjednici smo aktualizirali pitanje Mostarskih vrata koja su u lošem stanju i vidjeli smo kako je profesionalno to uradila agencija Stari Grad. Mene su kao vijećnika zvali rekreativci koji šetaju gore i lokalni čobani, otišao sam vidjeti na lice mjesta o čemu se radi.

Netko je napravio neki objekt, vjerojatno planira vikendicu dovršiti. Ne znam tko je investitor, ali je kupio zemlju i gore gradi. Problem je što je to zaštićeno vodeno područje. To je jedini površinski izvor vode na Bilima, a to je voda koja puni Radobolju. Lokalci su upozorili investitora na tu gradnju, a onda je on njih napao nakon čega su se oni obratili", za hercegovina.info naveo je Zelenika. 

O problematici ilegalne izgradnje slali smo upite nadležnim inspekcijama, a odgovore čekamo. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.