ZASTUPNICI U EUROPSKOM PARLAMENTU "Pristupni pregovori s BiH trebali bi biti otvoreni"

Europski parlament o pristupnim pregovorima s BiH
N1

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su Europsko vijeće da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom i Republikom Moldavijom, te da se Gruziji dodijeli status kandidata. “Pristupni pregovori s BiH trebali bi biti otvoreni "uz određene reformske pomake,” poručili su, javlja N1.

U rezoluciji za koju je glasalo 468 zastupnika, pozdravlja se interes i politička volja ovih zemalja da se pridruže EU, kao i ozbiljni napori koji se ulažu u ispunjavanje uvjeta za članstvo.

EU bi trebala uspostaviti jasne rokove za zemlje kandidate za završetak pregovora o pristupanju EU do kraja ovog desetljeća, naglašavaju europarlamentarci.

Ipak, ističu, ne bi trebalo biti ubrzanog postupka za članstvo. Zastupnici u Europskom parlamentu inzistiraju na tome da kriteriji iz Kopenhagena moraju biti ispunjeni kako bi se osiguralo da zemlje kandidati i potencijalni kandidati pokažu dosljednu i trajnu predanost demokraciji, vladavini prava, ljudskim pravima i poštivanju i zaštiti manjina te gospodarskim reformama.

Proširenje je strateško ulaganje u mir i sigurnost

S obzirom na rusku agresiju protiv Ukrajine, proširenje je postalo još strateški važnije i jedan je od najjačih geopolitičkih alata na raspolaganju EU, kazali su parlamentarci, nazivajući ga “strateškim ulaganjem u mir i sigurnost, kao i pokretačem za demokracije i europskih vrijednosti diljem kontinenta”.

Izrazili su i žaljenje zbog izjava premijera Mađarske Viktora Orbana u vezi s otvaranjem pristupnih pregovora s Ukrajinom i promjenom politike te zemlje prema Kosovu. Orbanove izjave ometaju proces proširenja EU-a, upozoravaju zastupnici i podsjećaju Vijeće na potencijalne negativne posljedice nakon što Mađarska preuzme predsjedavanje Vijećem polovinom 2024. godine.

Potreba za unutarnjim reformama EU kao priprema za nove članice

Rezolucija naglašava potrebu za unutarnjim reformama EU usporedno s procesom proširenja, kako bi se poboljšala sposobnost Europske unije da učinkovito integrira nove članice, uključujući kroz uvođenje glasovanja kvalificiranom većinom koja bi se također primjenjivala na odluke o vanjskoj i sigurnosnoj politici te u relevantnim područjima procesu pristupanja.

Rezolucija je usvojena s 468 glasova za, 99 protiv i 58 suzdržanih.

Zastupnici u Europskom parlamentu pozdravili su i novi Plan rasta za Zapadni Balkan i pozvali lidere EU da bez odgode usvoje pregovarački okvir, nakon što se ispune relevantni zahtjevi koji se odnose na svaku od zemalja kandidata kako bi brzo započeli pristupni pregovori.

Ranije danas Vijeće Europske unije je usvojilo zaključke o procesu proširenja, o kojima će se raspravljati na samitu EU-Zapadni Balkan i na sastanku Europskog vijeća u Briselu 14.-15. prosinca.

Vijeće EU primilo je na znanje Komunikaciju Povjerenstva od 8. studenog o politici proširenja EU, uključujući izvješća o Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Turskoj, Ukrajini, Republici Moldaviji i Gruziji.