FOTO  Zašto država ne štiti maloljetnike od kocke

igre na sreću i maloljetnici

Razarajuće djelovanje novog Zakona o igrama na sreću Republike Srpske stručnjaci su predvidjeli još prije pola godine, kada je Vlada RS dala na usvajanje Skupštini taj svoj, u tajnosti pripreman i po hitnom postupku usvojen propis, koji su poznavatelji pola u šali, a pola u zbilji označili kao biznis plan interesnih grupa.

Naime, u novom Zakonu o igrama na sreću Republike Srpske na mala vrata je uvedena odredba koja dozvoljava postavljanje aparata / terminala za kockanje / klađenje u svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Srpske.

Na taj način se u najširem mogućem obimu kockanje čini lako dostupno svim uzrastima maloljetnika koji posjećuju ugostiteljske objekte.

Ovakva odredba ne samo da je u suprotnosti sa ustavnom obavezom zaštite maloljetnika od svih vrsta štetnih uticaja, nego je suprotna i osnovnim europskim standardima zaštite maloljetnika i dobroj zakonodavnoj praksi suvremenih država, pa čak je u suprotnosti i sa pojedinim drugim odredbama tog istog zakona, koje koliko – toliko pokušavaju da spriječe kockanje maloljetnika.

Na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Banjoj Luci, dr Kristijan Andrei, stručnjak rumunskog nacionalnog udruženja za odgovorno priređivanje igara na sreću, komentirajući ovo neshvatljivo rješenje, istaknuo je da je uvijek lakše, efikasnije i kvalitetnije rješavati problem kroz prevenciju, poći od normalnog, a ne od patološkog stanja, pojednostavljeno – treba raditi na sprječavanju maloljetničkog kockanja i na edukaciji, a na ovaj način se liječenje počinje kada je šteta već načinjena.

U ovakvoj situaciji, pitanje se samo nameće – zašto država ne štiti bar maloljetnike od kocke i je li moguće da je zarada inozemnih interesnih grupa zaista važnija čak i od zdravlja najmlađih stanovnika ove zemlje, koji bi morali biti njezina budućnost, a ne samo mogućnost za sitnu dodatnu zaradu nekoliko mešetara, stoji u priopćenju.