KAD MINISTARSTVO DAJE Novac od igara na sreću namijenjen zaštiti djece od pedofilije i ovisnosti - dodijeljen sumnjivo

Dječja ovisnost

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti prošle godine raspodijelilo je oko 575 tisuća KM od igara na sreću za projekte zaštite prava djece žrtava zlostavljanja, pedofilije i prosjačenja, te projekte za borbu protiv različitih vrsta ovisnosti. 

Iako su za raspodjelu postojali posebni kriteriji, revizija je utvrdila da podjela sredstava nije bila transparentna:

"Revizijom smo utvrdili da je raspodjela prikupljenih sredstava od igara na sreću u 2022. godini izvršena primjenom kriterija koji su općeniti i nisu mjerljivi, zbog čega je dodjela sredstava podložna subjektivnoj procijeni članova povjerenstva za ocjenu pristiglih zahtjeva", navodi se u izvješću Ureda za reviziju institucija u FBiH, piše Žurnal.

Također, propisana dokumentacija koju dostavljaju podnositelji zahtjeva ne potvrđuje ispunjenost propisanih kriterija:

"S obzirom na to da je raspodjela prikupljenih sredstava od igara na sreću za projekte „Zaštita prava djece koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije i prosjačenja“ i „Sudjelovanje u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki“ u iznosu od 575.085 KM izvršena najvećim dijelom na osnovu posebnih kriterija koji nisu mjerljivi i za koje nije definirana dokumentacija, odnosno dokaz o njihovom ispunjavanju, nije osigurano efikasno upravljanje proračunskim sredstvima. 

Dječja ovisnost

Raspodjela sredstava od igara na sreću, i to od sredstava namijenjenih za zaštitu djece, nije jedina krupna zamjerka navedena u izvješću.
 
Prošle godine sveučilištima u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Zenici odobrena su sredstva za financiranje bolonjskog procesa za 2022. godinu, iako ove visokoškolske ustanove nisu dostavile izvješća o namjenskom utrošku sredstava iz 2021. 

S obzirom na to da su tijekom revizije konstatirani određeni propusti, revizija je utvrdila nisu na odgovarajući način utvrđeni rizici izloženosti od koruptivnih aktivnosti, te samim tim da nije u potpunosti uspostavljen i implementiran sustav financijskog upravljanja i kontrole u skladu sa Zakonom o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH i drugim propisima i aktima kojima se regulira unutrašnja kontrola.  

Iako je u studenom 2021. Vlada Federacije BiH usvojila novi akcijski plan za borbu protiv korupcije koji je obavezivao MInistarstvo da analizira i ažurira svoj plan integriteta, FMON nije ispunio ovu obavezu. 

Osim toga:

"Utvrdili smo da tijekom revidirane godine nije bilo aktivnosti na sprječavanju koruptivnih aktivnosti", navode revizori. 

"Ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH već duži niz godina je dezorijentirano i napokon mu treba ‘jasna vizija’ i dobra upravljačka politika", rekla je u nedavnom intervjuu nova federalna ministrica obrazovanja Jasna Duraković. 

Osim krupnih problema u bh. obrazovanju, stanja u obrazovnim ustanovama, sve izraženijeg nasilja u školama, pojačan nadzor očito je potreban i u samom Ministarstvu. 

Navedene primjedbe tek su one krupnije u revizorskom izvješću, a nakon kontrole uočene su brojne nepravilnosti koje se odnose na rad komisija, obračun za isplatu naknada, kršenje Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak… 

Od 23. siječnja 2020. godine Ministarstvom nije rukovodila ministrica Elvira Dilberović, koja je imenovana za veleposlanicu BiH u Švedskoj. Vlada FBiH je ovlastila tajnika Ministarstva Aldena Kajtaza, i tadašnjeg premijera Fadila Novalića za potpisivanje dokumenata i donošenje različitih akata.