Znate li da možete pretjerati s treningom i ozbiljno ugroziti zdravlje? Pripazite na ove simptome

Znate li da možete pretjerati s treningom i ozbiljno ugroziti zdravlje? Pripazite na ove simptome
Važno je osluškivati signale koje nam tijelo šalje jer pretjeranim vježbanjem riskirate ozljede, pad imuniteta i bolesti. Ovo su s simptomi na koje trebate obratiti pozornost:

Došli ste do kraja
Koliko god vježbali, više ne postižete napredak. Umarate se kod napora koji ste prije bez problema odrađivali i osjećate da ste slabiji. Vrijeme je za odmor.

Anksiozni ste
Osjećate da ste a rubu, depresivni ste ili imate česte promjene raspoloženja? To bi mogli biti simptomi pretreniranja jer je tijelo iscrpljeno i izbačeno iz hormonalnog balansa.

Loše spavate
Hormonalni disbalans u kombinaciji s iscrpljenošću utječe na san. Teško da ćete u tom stanju, bez obzira na umor, moći kvalitetno odspavati sedam sati. Umor je još jedan znak da ste pretjerali s treninogm. On je rezultat previsoke razine kortizola, hormona stresa, u tijelu.

Svaka prehlada je vaša
Pretjeranim vježbanjem iscrpljujete tijelo što onda dovodi do pada imuniteta. Stvar ćete dodatno pogoršati ako bez obzira na prehaldu i dalje uporno vježbate. Dajte tijelu priliku da se oporavi.

Vraćaju se stare ozljede
Pretjerana tjelovježba uzrokuje upale u tijelu i ako si ne priuštite odmor riskirate obnavljanje starih ozljeda, a i nove su vrlo vjerojatne.

Izgubili ste mjesečnicu
Ekstremni gubitak kilograma do kojeg dolazi uslijed velikog tjelesnog napora utječe na hormone i može rezultirati gubitkom mjesečnice, a to je jeasan znak da terebate usporiti.

Što učiniti?

Ako ste prepoznali kod sebe neke od simptoma prvo što trebate napraviti je uzeti odmor od vježbanaj. To ne znači da morate u potpunosti izbjegavati teretanu i ležati na kauču, već znači laganije treninge.

Svakodnevna šetnja odličan je način odmora. Vrlo je bitno posvijestiti si da su oporavak i odmor ključni za našpredak kada govorimo o tjelovježbi. Svakih četiri do šest tjedana inteznivnih treninga trebali biste si priuštiti tjedan laganog treniga tijekom kojeg ćete, ako idete u teretanu, dizati upola lakše utege, a ako trčite, osjetno usporiti ritam.

zivotistil.rtl.hr