Voda vrijedi da se štedi!

Ako jeste, a ne znate kako, imamo odgovor. Kampanja Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine „Voda vrijedi da se štedi" ima za cilj podizanje javne svijesti o značaju i očuvanju vode, te šta možemo mi kao pojedinci uraditi da je očuvamo.

Između ostalih aktivnosti koji čine ovu kampanju, spomenimo konkurs namjenjen učenicima osnovnih i srednjih škola Federacije Bosne i Hercegovine na temu „Kruženje vode u prirodi", a zadatak učenika je da naprave maketu na zadanu temu. Kao i projekat zamjene slavina u odabranoj osnovnoj školi sa potisnim štednim slavinama i već nakon mjesec dana prvi rezultati uštede će biti vidljivi.

A da voda vrijedi da se štedi i na koje načine mi kao pojedinci to možemo uraditi, možete pronaći ako posjetite web stranicu http://vodavrijedi.ba, kao i Facebook stranicu http://www.facebook.com/VodaVrijedi. Ovdje možete naći veliki broj jednostavnih i praktičnih savjeta o očuvanju i uštedi vode, kao i kalkulator potrošnje vode. Sve što je potrebno je da ukucate prosječan broj kapi koje kapaju iz naizgled zatvorene slavine, i već možete vidjeti koliko godišnje vode, a time i novaca gubite u svom domaćinstvu. A nepotrebno je govoriti koliko svaka ušteda danas vrijedi.

Zaključimo za kraj: 70% čovjeka čini voda. Ostalih 30% bi trebala biti odgovornost. Razmislite o tome kada slijedeći put otvorite slavinu.