Tri neprijatelja želuca i kako im doskočiti!

Čak i promjene vremena djeluju na nj. Ako želite zdravlje, smirite se i promijenite životne navike, prehranu... Lako je to reći, ali teško je provesti u djelo. Pogotovo ako se živcirate zbog svake sitnice. Zato tu najvažniju preporuku liječnika - promijeniti način života i životne navike - malo tko, unatoč bolovima, uspješno primijeni u svakodnevici, piše portaloko.hr.
Stres je jedan od osnovnih uzroka nervoze želuca. Pod teretom briga i tjeskoba, prouzročenih svakodnevnom borbom za egzistenciju - nedovoljno novca za račune, hranu, a kredit vam visi nad glavom kao omča - mnogi pokleknu. Svi nagomilani životni problemi "udare" na želudac. Želučane boljke mogu varirati od manjih grčeva do pojave čira, odnosno njegova krvarenja, prenosi vecernji.hr

Iznimno je važno da pripazite na hranu, upozoravaju gastroenterolozi. Ako vam se hrana koju pojedete vraća natrag, najbolje je posjetiti liječnika kako bi utvrdio u čemu je problem.

Želučane tegobe koje su posljedica emocionalnog stanja najbolje govore da je želudac organ koji prvi strada zbog stresa. Bilo da je riječ o bezizglednoj svakodnevnoj situaciji izazvanoj neimaštinom ili pritisku koji osjećaju menadžeri kad pucaju po šavovima.

Problemi su jako onoliko koliko smo mi jaki, odnosno koliko dugo možemo izdržati situaciju "napetog konopa", tj. ignorirati ono što nas živcira. Jer, baš svaka nervoza ima izravan utjecaj na naš organizam, najčešće na želudac.

Jedan je od simptoma nervoznog želuca pojačana kiselina. Nerijetko se ona penje prema grlu, pri čemu osjećamo peckanje u grlu. Osjećaj je neugodan i drukčiji od peckanja kod, primjerice, upale grla.

Previše živciranja

Nervoza želuca pojačava nelagodu kod upale crijeva, ali nervoza kod te boljke nije glavni krivac.

Čir na želucu nastaje pak kao posljedica neuredna života, prevelika živciranja i težnji da "sve bude savršeno". No, novija su istraživanja otkrila da nije samo stres glavni krivac za pojavu čira. Mogu ga uzrokovati i bakterije koje se nastane u našem tijelu, a koje unesemo putem vode ili hrane. A takva su hrana namirnice koje obiluju masnoćom, gazirana pića, kava, mlijeko.