Piški vam se, ali trpite? Evo što činite svom tijelu

Piški vam se, ali trpite? Evo što činite svom tijelu
Donosimo tri stvari koje otkrivaju što se uistinu događa u vašem tijelu kada vam je sila na WC, a trpite. 1. Mjehur

Mjehur odrasle osobe može držati oko pola litre mokraće prije nego što će osjetiti da mora na WC. Kada vam se piški, a trpite, mišići mjehura čvrsto se stežu kako bi zadržali mokraću i kako ona ne bi iscurila kroz mokraćnu cijev. Ali, važno je znati da se nikakva veća šteta neće dogoditi ako to radite povremeno, piše Na Dlanu.

2. Infekcije

Šteta, ponekad i dugoročna, može nastati samo ako konstantno odlažete odlazak na WC i ako trpite predugo.

U tom slučaju, zbog slabljenja mišića mjehura, može se razviti urinarna retencija (nemogućnost da se mjehur isprazni u potpunosti) te postoji povećani rizik od infekcije.

"Mjehur može postati plodno tlo za razmnožavanje bakterija ako konstantno zadržava velike količine mokraće što povećava rizik od upale mjehura ili mokraćovoda", kaže dr. Nives Tarle Bajić.

3. Puknuće mjehura

Kada nam se jako ide na WC gotovo svi kažemo ‘puknut će mi mjehur', ali vjerojatnost da se to dogodi ekstremno je mala. Puno je izglednije da ćete se upiškiti u gaće kada više nećete moći trpjeti.

U rijetkim slučajevima mjehur može puknuti i kod zdravih osoba, na primjer ako osoba popije puno alkohola koji poremeti signale koje nam mozak šalje kada moramo na WC.

net.hr