Nosite leće? Ovo je pet grešaka koje možda radite, a prijete vašem vidu

leće
Oči su najosjetljiviji organi na tijelu koji zahtjevaju posebnu pažnju. Na nošenje leća ljudi se naviknu poprilično brzo pa stavljanje i skidanje leće postaje rutinski zadatak. Međutim, delikatno područje oka ipa osjeti greške koje radite.

1. Plivate s lećama
Nošenje kontaktnih leća za vrijeme plivanja može rezultirati iritacijom i to u najboljem slučaju. U ozbiljnijim situacijama možete 'navući' infekciju oka koja lako napreduje u čir odnosno ulkus na rožnici.

Ovo stanje može biti prijetnja vašem vidu, a u najgorem slučaju može uzrokovati sljepoću. Pravilo da ne plivate vrijedu u oceanima jezerima, rijekama itd., a neki čak tvrde da je poželjno ukloniti leće prije tuširanja.

2. Ne vodite dobru higijenu leća
Nikada nemoj koristiti drugo sredstvo, osim otopine za leće, kako bi isprali leće kada ih skinete. Ispiranje leća vodom zabranjeno je, a uvijek bi otopinu trebali u potpunosti zamijeniti, a ne dodavati svježu u ostatak stare jer ona sadrži bakterije.

3. Spavate s njima
Spavanje s lećama jednako je spavanju s plastičnom vrećicom na glavi, tvrdi liječnica Rebecca Taylor za Medical Daily. Na taj se način oko drastično šteti, a nema dotoka kisika.

Spavanje s lećama može dovesti do upale rožnice, a oftamolozi preporučuju da, ako ste slučajno zaspali, čim se probudite maknete leće i nosite naočale kako bi oko prodisalo.

4. Našminkate se i onda stavljate leće
Ako se odlučite koristiti tuš za oči ili maskaru, bitno je zapamtiti da leće uvijek stavite prije šminkanja, a uklanjajte ih prije skidanja šminke. Na taj ćete način eliminirati mogućnost da ostaci šminke ostanu zaglavljeni u lećama.

Vodootporna i šminka na bazi ulja nije poželjna za osobe koje nose leće jer postoji rizik da se šminka 'zalijepi' za leće.

5. Nosite leće i kada ste bolesni
Leće ne bi trebali nositi, ako ste prehlađeni ili imate gripu. Ovo se pravilo odnosi na situacije kada su vam oči crvene, natečene i suzne.

Imunološki sustav oslabljen je kada ste bolesni pa tako automatski postoji veći rizik od nastanka infekcije oka.