Nevjerovatna ljekovitost: Jadransko more iscjeljuje cijeli organizam!

Dalmacija, more, turizam, BIH, ljetovanje, kredit, more, jadran, plaća, Novac, more, lijek, zdravlj, jadran, cijene, miholjsko ljeto, ljeto, vrijeme, more, jadransko more
Tko god ne živi kraj obale, nastoji barem jednom godišnje otići na more, jer zna da će se nakon odmora na moru osjećati zdravije i bolje raspoloženo. Povećano blagostanje nije samo posljedica odmora i sunčanja, nego i češćeg doticaja s morskom vodom, čak i ako se samo šećemo pokraj obale.

Dakle, razlog više za uživanje u ljetovanju na moru svakako bi trebala biti i činjenica da more - liječi. Morska je voda okrijepa za cijelo tijelo, a njezina se ljekovitost bilježi još iz antičkih vremena.

Još su u davna vremena grčki liječnik Hipokrat, njegov sunarodnjak, filozof Platon, i arapski liječnik Avicena hvalili povoljan utjecaj morske vode na zdravlje. Otac zapadnjačke medicine Hipokrat uvidio je da morska voda ima ljekovit učinak na kožu, jer smanjuje opasnost od upale i ublažava bolove. Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid u petom stoljeću prije Krista napisao je da "more liječi sve ljudske boljke".

Hipokrat (460. - 375. g. pr. Kr.) je zaključio je da morska voda obnavlja stanice, potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode i smanjuje mogućnost infekcije. Osim njega, u antici je o dobrobiti morske vode pisao i Galen (129. - 216. g. n. e.) koji je bolesnicima s dišnim problemima savjetovao da udišu valove koji se lome o stijene.

Nakon što je stoljećima bilo zanemarivano kao izvor zdravlja, more je ponovno ušlo u modu u 19. stoljeću, usporedno s razvojem prometnih sredstava i pojavom turizma, tada još ograničenog na dokonu europsku aristokraciju.

Liječnik Claude De la Bonnardiere iz Arcachona u Akvitaniji je 1867. osmislio sustav liječenja morskom vodom, nazvavši ga talasoterapija (od grčkog thalasa, što znači more). Još jedan Francuz iz 19. stoljeća, Rene Quinton, zaslužan je za popularizaciju talasoterapije. On je formulirao vodenu otopinu temeljenu na morskoj vodi i uspješno je komercijalizirao.

Prirodna terapija u najboljem izdanju

Terapijska svojstva očituju se na nekoliko načina. Primorska klima ne djeluje samo preventivno, nego i ljekovito, podižući obrambene snage organizma nakon iscrpljujućih bolesti ili stresnih poslovnih razdoblja. Uz to, klimatolozi smatraju da je u primorskim krajevima sloj ozona bolje očuvan (deblji) nego iznad kopnenih predjela, osobito povrh industrijskih gradova, što umanjuje djelovanje alergena poput peludi i drugih tvari koje nadražuju.

More je jedinstveno utoliko što je izrazito bogato mineralima i živim organizmima. Šetnja uz more dobra je za pluća, jer omogućuje udisanje mikrokapljica morske vode, koje nastaju od razbijanja valova o obalu. Te kapljice sadrže mnoštvo negativnih iona i kemijske elemente u tragovima bitne za uravnotežen metabolizam.

Družimo li se s morem tijekom ljeta, učinak na zdravlje još je povoljniji, jer se djelovanju morske vode pridružuje i blagotvorna aktivnost sunčeva svjetla putem očnog živca na središnji živčani sustav.

Talasoterapija, tretman morem, sustav je liječenja grijanom morskom vodom s ciljem pomlađivanja stanica kože, odstranjivanja mrtvih stanica s gornjeg sloja kože, obogaćivanja kože mineralima i odstranjivanja toksičnih tvari. Uporaba svježe morske vode potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode. Morskom se terapijom ostvaruju i drugi, za tijelo povoljni učinci, uključujući opuštanje, "čišćenje" od stresa, oporavak mišića i mršavljenje.

Budući da se morska voda ne može umjetno proizvesti niti održavati u izvornom stanju dulje od 24 sata, talasoterapija se može provoditi jedino blizu mora. Za terapiju se koristi more izvađeno podalje od obale, koje se prije tretmana sterilizira i pročišćava. U tretmanima se mogu koristiti i morski plodovi, poput algi i blata izvučena iz mora.

Liječenje morem provodi se putem masaže, obloga i vježbanja u vodi. A koji je najpovoljniji tretman za pojedinu osobu, svakako određuje liječnik specijalist prema individualnim potrebama osobe. Voda kojom se provodi talasoterapija zagrijava se na temperaturu između 35 i 37 stupnjeva Celzija.

Hidromasaža - omogućuje opuštanje mišića i pospješuje krvotok. Pri masaži se primjenjuju mlazovi vode u kadi ispunjenoj morskom vodom. Masaža se može provoditi i u bazenu, pri čemu se mlazovi usmjeravaju prema ramenima, prsnom košu, trbuhu, udovima i zdjelici. Mlazovi morske vode djeluju poticajno na krvotok, ublažavaju grčeve u mišićima, revitaliziraju kožu i poboljšavaju ukupno funkcioniranje organizma.

Hidrokinezioterapija - podrazumijeva izvođenje vježbi u morskoj vodi. Pritom se iskorištava prednost niže gravitacije i većeg otpora u vodenom okruženju. Voda pruža dvanaest puta veći otpor od zraka te se vježbač pri svakoj kretnji mora nadmetati s njome, ali ga ona istodobno i podržava. Otpor vode omogućuje vježbanje i ljudima s bolnim zglobovima i krhkim kostima, koji bi se inače ozlijedili vježbajući na tlu.

Alge i morsko blato - vrlo su djelotvorni dodaci talasoterapije koji pojačavaju blagotvorne učinke morske vode. Ovi sastojci mogu biti umiješani u vodu ili se primjenjivati u obliku obloga. Morske su alge pune dodatnih minerala koje ispuštaju u morsku vodu te je tako dodatno obogaćuju. Elementi koje sadrže neophodni su za sintezu enzima, vitamina i hormona u stanicama tijela.

Topli oblozi s morskom vodom i dodatkom algi ili blata nanose se na točke tijela kojima je potrebna terapija. Topli oblog s algama primjenjuje se i u estetske svrhe radi uklanjanja mrtvih stanica, mrlja na koži i toksina, radi unaprjeđenja krvotoka i prevencije celulita i strija. Oblog s kombinacijom blata i algi sadrži velike količine minerala, a pozitivno djeluje na reumatizam i osteartritis te poboljšava krvotok. Osteoartritis, reumatoidni artritis, kostobolja, infekcije i upale, kožne bolesti (ekcemi, akne i psorijaza) u morskom će blatu doživjeti pravi udar jer upravo morsko blato, u kombinaciji s morskom vodom, djeluje iscjeljujuće na te zdravstvene tegobe. Uz to, terapija morskom glinom snižava tlak i potiče rad imunološkog sustava.

Tehnike koje se koriste u sklopu talasoterapije kod pojedinog se pacijenta mogu i kombinirati, ili se primjenjuje samo jedna tehnika, a rezultati se procjenjuju nakon tjedan dana svakodnevne primjene.

Ljekovitost Jadranskog mora

Dokazano je da morska voda obiluje mineralima i oligoelementima kojih naše Jadransko more sadrži više od 80. U moru se tako nalaze tragovi natrija, magnezija, silicija, kalcija, kalija, dušika, litija, cinka, fosfora, joda, željeza. Doda li se tome vitamin D koji tijelo dobiva zahvaljujući suncu, jasno je da tijelo na moru dobiva pravu zdravstvenu njegu ako se samo prepusti boravku u morskoj vodi.

Znanstveno je potvrđeni i da more djeluje antiseptički (antibakterijski i antivirusno), stimulira lokalnu cirkulaciju, regenerira atrofičnu sluznicu, podržava normalni fiziološki status sluznice, čisti i smiruje trepetljike nosnog epitela, potiče zacjeljivanje rana, opušta mišiće... Spomenuti oligoelementi i minerali prodiru u tijelo kroz vodu i zrak te pozitivno utječu na organizam, potiču funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža.

Čestice soli koje se nalaze u zraku kada ste na moru dubinski ulaze u naš dišni sustav i dopiru do najdubljih plućnih alveola. Njihov je učinak fiziološki pa se s razlogom kaže da se na moru „čiste pluća". Imate li problema s nosnom sluznicom, ona će se na moru također obnoviti jer će udisanje morskog aerosola djelovati sedativno, protektivno i regenerirajuće.

More iscjeljuje i duh

Slana morska voda je idealan čistač. Da nije tako, zamislimo šta bi bilo sa silnim uginulim morskim životinjama ili zagađenim rijekama i kanalizacijom koje se slijevaju u more. Voda apsorbira najveće nečistoće i otpad. Morska sol poništava sve informacije i idealan je energetski čistač.

Samim plivanjem u čistom moru, naša se aura čisti. Pokušajte za ovo "terapijsko plivanje" naći što mirniju plažu s čistim morem, najbolje u ranim jutarnjim satima.

Plivajte, dišite, bivajte u trenutku, postanite jedno s morem... More s lakoćom s vaše aure skida slojeve i slojeve energetskog smeća.

Kako izlaze negativnosti iz aure, tamnija područja nestaju, aura postaje svjetlija, a mi se osjećamo bolje, zdravije i sretnije.

Nakon ovakvog plivanja, bit ćete u isto vrijeme ugodno iscrpljeni, smireni i puni vitalnosti. Kao novi.

Izvori:

dnevno.hr

vasezdravlje.com - prof. Ozren Podnar

sensaklub.hr - Željka Ciganović