FOTO  Mostar: Djeca obolijevaju od preteških školskih torbi

Mostar: Djeca obolijevaju od preteških školskih torbi
Naše društvo ne misli tako, a očit primjer su školske torbe koje na nastavu nose naša djeca u osnovnim školama. Drugim riječima, školske torbe su jednostavno preteško opterećenje već od prvog razreda osnovne škole.

Prema preporukama liječnika specijalista školske medicine, djeca ne bi smjela nositi teret koji iznosi više od 5% njihove tjelesne težine.

U redakciju portala HERCEGOVINA.info javio se čitatelj čija kćerka pohađa osnovnu školu u Mostaru. U prilogu nam je poslao sliku školske torbe koju je izvagao prije polaska djevojčice na nastavu.

Torba je težila 7, 4 kg, a djevojčica ima 25 kg. Kada se uzme u obzir gornja konstatacija i preporuka liječnika dolazimo do zaključka da naša djeca svakodnevno u školu nose teži teret od preporuke liječnika.

Kada dijete na leđima nosi preveliki teret, ono će se najvjerojatnije naginjati prema naprijed kako bi održalo ravnotežu zbog težine koja ga vuče unatrag. Pogrbljeno držanje dugoročno će štetiti prirodnoj zakrivljenosti kralješnice u predjelu srednjih i donjih leđa. Nadalje, teret na leđima može izazvati istegnuće mišića leđa te iritaciju kralješaka, kao i bolove u ramenima, trnce u rukama i prstima šake te sveopći zamor vratnih i leđnih mišića.

Dijete kojemu je torba preteška, prepoznat ćete po teškom hodanju, a roditelji i učitelji primjetit će da se dijete brže zamara, što nadalje može naštetiti učenju, koncentraciji, pamćenju i sveopćem uspjehu u školi.

Ukoliko se dijete ne rastereti i kroz duži period bude pod velikim i nepravilnim opterećenjem, mišići će se brže zamarati i gubiti snagu, a dijete će se žaliti da ga bole i ruke i noge i leđa, odnsno svi mišići na tijelu.

Sukladno napisanom jasno je da današnja djeca upravo imaje te simptome i krajnje je vrijeme da se započne misliti o zdravlju djece.