Ljekovita aronija: Američki grm koji se širi Slavonijom

aronija, namirnica budućnosti, antikancerogeno djelovanje, čisti organizam, aronija, lijek, zdravlje, aronija, aronija, Dolina Neretve, aronija, kolesterol, tlak
Šarić je krenuo u proizvodnju soka, koji je vrlo tražen .
- Želio sam zasaditi nešto novo i zdravo i pratiti trend zdrave prehrane. Razgledao sam literaturu, prikupljao informacije i odlučio sam se za aroniju - priča ovaj svestrani Županjac i aktualni zamjenik županjskog gradonačelnika.

Prvotna ideja bila je sadnja oraha, ali kako bi na plod trebalo dugo čekati, okrenuo se egzotičnom voću. Kontaktirao je s uzgajivačima u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj i u ožujku 2011. posadio prvih 800 sadnica aronije. Na Šarićevoj plantaži danas je 1.400 sadnica, a ove godine očekuje se između pet i šest tona uroda. Interes za aroniju postoji, ali s obzirom na to da je ona velika novost na našem tržištu, plasman je jedan od najvećih problema.

- Jednostavno se treba znati snaći. Kontaktiram s velikim tvrtkama, potencijalnim kupcima, šaljem ponude i upite i pokušavam dogovoriti suradnju jer najteže je riješiti prodaju ploda. Ove sam godine stoga krenuo u preradu i proizvodnju soka koji je vrlo tražen, a u ponudi imam i čaj koji je odlično išao tijekom zime - ističe Kruno.

A o blagodatima soka od aronije koji predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji i liječenju bolesti u posljednje vrijeme sve se više priča.

- Sok je potpuno prirodan i dobiven hladnim prešanjem bobica aronije, bez ikakvih konzervansa i dodataka, kontroliran u Zavodu za javno zdravstvo. Cijena pakiranja od 0,75 litara je sto kuna. Dnevno se konzumira od 30 do 50 ml pa boca traje oko 20 dana, i to je zapravo i rok trajanja soka - pojašnjava Kruno.

Iako je, kaže, i sam pročitao da uzgoj aronije ne zahtijeva previše truda i vremena, u praksi to baš i nije tako.

- Posla je puno, treba se redovito okopavati, obrađivati zemlju između grmova, navodnjavati, orezivati i špricati koprivama jer je plantaža pod ekonadzorom i moram se strogo pridržavati svih pravila - ističe.

Za sada se ovaj marljivi i županjskim srednjoškolcima omiljeni profesor uspijeva organizirati, da ne trpe ni škola ni plantaža, a u tome mu pomaže i supruga, s kojom je prije nepunih godinu dana uplovio u bračne vode, te članovi obitelji. Do sada Kruno nije obilazio sajmove jer za to nema vremena i prvi put svoje je proizvode izložio na nedavnom sajmu Zlatne niti održanom u sklopu Šokačkog sijela u Županji. Štand je bio vrlo posjećen, sok od aronije privukao je brojne građane i pokazao da se i Županjci sve više okreću zdravom načinu prehrane.


PROČISTAČ ORGANIZMA, ANITIKANCEROGENA

Iako je aronija podrijetlom s američkog kontinenta, prava vrijednost ove biljke prepoznata je u istočnoj Europi. Pripada u porodicu ruža, listopadni je grm koji naraste do tri metra visine. Prepoznatljiva je i po bijelim cvjetovima koji u klimatskom području kontinentalne Hrvatske cvatu krajem travnja. Listovi u jesen dobivaju dekorativnu žarkocrvenu boju. Okrugli, ljubičastocrveni plodovi dozrijevaju u kolovozu. Meso ploda ima intenzivnu crvenu boju i slatku do kiselkastu i trpku aromu, koja podsjeća na borovnice . U plodovima nema koštica, a sjemenke su sitne.

Aroniju nazivaju namirnicom budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku ubija maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Sprječava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti.

glas-slavonije.hr