Izbjegavajte kretanje, usporite ritam, prilagodite prehranu... kada su temperature visoke

visoke temperature

Ipak, nagli rast temperature i općenito njezina visina, znaju biti kobni za zdravlje. Stoga je i Zavod za javno zdravstvo FBiH izišao s konkretnim preporukama vezanim uz učinkovitu zaštitu od vrućina. Savjetuju da se suncu ne treba nepotrebno izlagati, već po mogućnosti biti u zatvorenim, rashlađenim prostorima.

- Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate te izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati. Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kada su temperature najviše. Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Smanjite tjelesne aktivnosti, a ako morate vježbati, popijte svako sat vremena dvije do četiri čaše tekućine, najbolje ne previše hladnu vodu. Gazirane slatke sokove i pića izbjegavajte - stoji, između ostaloga, u upozorenjima. Također, u danima prevelikih vrućina potrebno je piti više vode, čak i kada ne osjećate žeđ. Savjetuje se osam do deset čaša vode dnevno, a oni koji se bave tjelesnim aktivnostima svakog sata trebaju piti od jedne do tri čaše vode dnevno. Savjetuje se izbjegavanje teške, kalorične, jako začinjene i masne hrane. - Jedite redovito, više manjih obroka. Obvezno doručkujte, a ručak i večera neka budu lakši. Konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode, povećajte udio voća i povrća u prehrani - savjetuju iz Zavoda.

Kada je korištenje lijekova u pitanju, kroničnim bolesnicima obvezno se preporučuje pravilno uzimanje terapije. Osobito je opasno naglo ulaziti u pregrijan automobil s obzirom na to da je u njemu temperatura oko 70 stupnjeva.

- Čak i ako imate klima-uređaj, prozračite automobil prije nego što uđete u njega zbog za zdravlje opasnih isparavanja plastike i uređaja u automobilu. Kada se vozite, podesite klima-uređaj tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom automobilu, osobito djecu i starije - stoji u upozorenjima.

Ako osoba dobije sunčanicu, čiji su simptomi omaglica ili vrtoglavica, potrebno ju je odmah pomaknuti u hlad i rashladiti hladnom vodom ili oblogama te pozvati liječnike. Ako je osoba pri svijesti, dajte joj ne previše hladne napitke ili vodu - stoji među savjetima Zavoda.

 

večernji.ba