Bolni sindrom u području kuka: Trohanterični Burzitis

Burzitis, upala burze
Burzitis je upala burze. Burza je vrećica ispunjena tekućinom sa unutarnje strane zgloba smještena između ostalih tkivnih struktura. Njena uloga je smanjiti trenje između tetive i kosti, između dviju tetiva, između koštanih izbočina i same kože.
Od najčešćih uzroka tu su:

- upale,
- fizičke traume,
- loše držanje,
- aktivnosti koje zahtjevaju brze izmjene pokreta( biciklizam, trčanje).

Rijetko se pojavljuje kao primarna dijagnoza, češće je kao posljedica lumbalnih degenerativnih bolesti, artritisa kuka, te nakon tendinopatije glutealnog mišića ( musculus gluteus mediusa). Javlja se pretežno kod ljudi od 40-60 godina. Češće obolijevaju žene nego muškarci.

Simptomi

Od simptoma javlja se oštra, jaka bol u kuku ili stražnjici koja se širi u vanjsku stranu bedra prema koljenu. Bol se s aktivnostima pojačava te time onemogućava funkcije kao što su hodanje, sjedenje s prekriženim nogama te ustajanje iz čučnja. Moguća je pojava boli i u snu što uzrokuje poremećaje spavanja.

U većini slučajeva pri smanjenju aktivnosti smanjuju se ili nestaju simptomi u nekoliko tjedana. Na olakšavanje tegoba također utječe i smanjenje tjelesne težine.

Fizikalna terapija

Preporuka je odmor, krioterapija nekoliko puta dnevno, anti-upalni lijekovi za smanjenje bolova i otekline, rasteretne vježbe te postepeno vježbe istezanja, elektroterapija, laser, ultrazvučna terapija te terapija inter X-om . Huber je izuzetno učinkovit za vraćanje atrofiranih mišića u normalnu funkciju i aktivnosti svakodnevnoga života.