Blagdanski stol ubojica je naše probave: Osvježite organizam ovim namirnicama

hrana za jelo, jelo
Uskrs je iza nas, a ljeto je sve bliže. Upravo će se zato mnogi odlučiti na lagani detoks organizma nakon teškog blagdanskog stola. To, ipak, ne znači da morate živjeti samo na povrću i vodi.

Pronađite savršeni balans, a ove stvari mogu vam pomoći u čišćenju tijela nakon teške hrane. Ovo su namirnice koje će vam pomoći u umirivanju probave.

1. Biljni čajevi
U sljedećih nekoliko dana pokušajte zaobići kofeinske napitke i zamijeniti ih biljnim čajevima. Osim što ćete učiniti dobro za probavu, osvježit ćete tijelo i poboljšati imunitet.

2. Sjemenke papaje
Resetirajte organizam sjemenkama papaje. Ovu superhranu možda nećete naći u svakom marketu, ali ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje jetre i pomaže tijelu da se oporavi nakon previše čaša vina.

Sjemenke papaje potaknut će probavu zahvaljujući prirodnom enzimu papainu kojim obiluju.

3. Prirodni enzimi
Baš kao papaja, ananas je također odličan saveznik u obnavljanju probavnog sustava. Bogat je prirodnim enzimom bromelainom koji rastvara nutrijente koje unosimo u tijelo. Takvi enzimi pomažu potiču i olakšavaju probavu hrane, a nalazimo ih još u avokadu, banananama, mangu, medu itd.

4. Hrana bogata vlaknima
Većina hrane koju jedemo za blagdane ne sadrži dovoljno vlakna kojima bi potaknula probavni sustav. Vlakna su najvažniji dio hrane jer se bez njih tijelo usporava i namirnicama treba duže da prođu kroz organizam.

Obogatite prehranu legumima, zelenim lisnatim povrćem, žitaricama i orašastim plodovima.

5. Đumbir
Baš svi znaju da đumbir može biti opaki saveznik zdravlja i zdrave probave. Ubrzava metabolizam pa hrana puno brže stiže iz želuc u tanko crijevo. Đumbir je namirnica za kojom biste trebali posegnuti ako se osjećate napuhano i teško.

zivotistil.rtl.hr