Biljke liječe : Peršin

Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini.
Opis:

Peršin je dvogodišnja biljka sa bijelim, tankim i repastim korjenom. Stabljika je gola, malo žljebasta i čoškasta. Listovi su različitog oblika. Cvjetni vijenčić je žućkasto-zelene boje. Peršin nema visoko-kaloričnu vrijednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga svrstava u red visokokvakitetnih namernica i ljekovitih sredstava.

Staniste: uzgaja se u vrtovima.

Ljekoviti dio biljke: U proljeće i jesen kopa se korjen. Sjeme se sakuplja neposredno prije sazrijevanja, a cijela biljka kad je u cvatu.
Uzgoj i pohranjivanje:

Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt.

Priprema i pohranjivanje:

Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan.

Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.

Ako ga sameljete sa ostalim povrćem, te tu smjesu stavite u posudice za led, zatim ih u sušari osušite, dobit ćete povrtne kocke za juhu u zimskim i ranoproljetnim danima.

Uobičajeno je da se peršin ne konzervira, prvo zato jer time gubi svoje najvrednije sastojke, a drugo lako se nabavlja čitave godine. Peršin je prava šteta sušiti jer time gubi svoju karakteristčnu aromu. S malo dobre volje peršin se može uzgajati u sandučiću na balkonu ili terasi i tako uvijek imati svjež. Zimi ga treba smjestiti na zaštičeno mjesto a za najhladnijih dana prekriti prostirkom ili slamom.

Poznato je da peršinovom sjemenu treba dugo vremena da proklija, pa su mnogi zbog toga znali govoriti "sedam puta odlazi vragu i natrag prije nego što nikne, a ako se i pojavi peršinov list, tada je to samo zato što je časan čovjek stavio sjeme u zemlju".

A Grci su vjerovali da tako peršin ode 9 puta u Had prije nego nikne.

PERŠIN LIST
Sastav peršina

Energetska vrijednost peršina je vrlo mala: 100 g peršinova lista ima svega 192 kJ ili 48 kcal, a korijen još manje (90 kJ ili 22 kcal).

Peršin je bogat mineralnim sastojcima; u 100 g. peršinovog lista ima oko 1630 mg. minerala. Polovica toga je kalij, ostalo su željezo te kalcij, mangan, magnezij, bakar i ostali mikroelementi koji su važni za ljudski organizam.

Ali ono što peršin svrstava u red ne samo izuzetnih začina nego i visokovrijednih namirnica, bogat je sadržaj vitamina, prije svega vitamina C.

U 100 g. Peršinovog lista ima 170 mg.% Vitamina C, dok ga u korjenu ima 4 puta manje.

Peršinov list je poslije šipka, u svježoj namirnici, najbogatiji dosad poznati prirodni izvor vitamina C. -prava mineralna i vitaminska bomba.

Peršin je bogat i karotinom (provitamin A.), a sadržava i gotovo sve vitamine skupine B.

Među kojima je najznačajniji B 12, koji je inače vrlo rijedak u biljkama, a pomaže u obnavljanju crvenih krvnih zrnaca.

PERŠIN KORIJEN
Kontraindikacije:

Upotreba peršinovog eteričnog ulja, jer je toksično, zabranjena je i može izazvati teške posljedice na zdravlje čovjeka, naročito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srca, te pobačaj, djeluje halucinogeno.

Sastojci korijena peršina furanokumarini (psoralen, bergapten), mogu kod osjetljivih osoba izazvati fotodermatitis, o čemu moraju voditi računa poljoprivrednici koji rade s peršinom.
Za uklanjanje bora

Za uklanjanje bora:

2 dkg. Isjeckanog peršinovog lista stavite u šalicu hladne vode i poslije 24 sata procijedite.

Natopite vatu dobivenom takućinom i lagano masirajte oko očiju, usta i vrat.

Ostavite da se osuši, bez brisanja.
Ulje:

To ulje dobro djeluje kod krvi u urinu za ispiranje mokraćnih kanala, te kod kamenca u bubregu i mjehuru.

Ulje sadrži myristicin, koji štiti od raka, posebice raka pluća, myristicin također aktivira enzim.

Glutathione-s-transferase, koji pomaže molekuli glutationa da se veže uz oksidirane molekule, koje bi inače uzrokovale štetu u tijelu.

Izvana se ulje primjenjuje kao zaštitno sredstvo protiv insekata, te protiv ušiju u kosi.

DOMAĆI PERŠIN
Lijekovito djelovanje:

Ljekovito djelovanje:

- Anemije, astenije, artritisa, gihta, reumatskih oboljenja, alergije i astme bolesti bubrega i mokraćnih organa.

- Kod celulita i debljine, bolesti želuca i crijeva, protiv parazita u crijevima, kod pojave plinova, nadutosti, za regulaciju probave i liječenje želuca, grčeva, povremenog zatvora.

- Angine pektoris, vode oko osrčja, poremećene cirkulacije.

- Za reguliranje mjesečnice, bolesti kože, pjega na licu, ekcema, raznih kožnih nečistoća, masnih mjesta na koži, nesanice, histerije, umornih stanja, za umirenje živaca, bolesti jetre i žuči, oboljenja prostate.

- Visoke temperature, bolesti očiju, uboda pčela i edema, modrica.

- Loše potencije.

- Bolova i kancerogenih bolesti.

- Lošeg zadaha iz usta.

Ljekovito djelovanje peršina valja dobro upoznati iz više razloga.

Peršin u ishrani predstavlja idealno povrće. To je začin koji ima jaku preventivnu ulogu, a ujedno potiče i otklanjanje niza unutarnjih i vanjskih poremećaja u organizmu.

Njegovi sastojci su mnogostruko djelotvorni.

Dobro je znano njegovo diuretično djelovanje zahvaljujući eteričnom ulju koje podražuje bubrežnu nakapnicu, međutim takvo je djelovanje kontraindicirano kod upale bubrega, kad se peršin ne smije uzimati.

Peršin za žene predstavlja pravi lijek, jer ima estrogeno djelovanje, te pojačava libido, a žene ga koriste i za omekšavanje grudi u vrijeme dojenja i za veću mliječnost, za izazivanje mjesečnog ciklusa, te za olakšavanje poroda.

PERŠIN KORIJEN
U kulinarstvu:

Jelovnik suvremene domaćice teško je danas zamisliti bez peršina. To se vidi iz naših recepata, gdje se na popisu sastojaka gotovo uvijek na kraju navodi peršin, jednako kao sol i papar. Suvremena domaćica upotrebljava, međutim, peršin kao začin, za poboljšavanje mirišljivosti jela, a grančica peršina služi često samo kao ukras jelima. Prava je šteta što je tome tako jer peršin je, osim što je zbog svog karakterističnog mirisa izvrstan začin svim jelima, veom vrijedna, korisna i hranjiva namirnica. A kao najkvalitetnije povrće zauzima vodeće mjesto.
Životni eliksir:

Peršin je idealno sredstvo za prevenciju osteoporoze i za jačanje kostiju, te sadrži fluor i bor. Danas se za liječenje najčešće koristi čaj od listova peršina ili sok od korijena.

Eterično ulje peršina je toksično, a koristi se u industriji i kozmetici (a zloupotrebljava za izazivanje pobačaja!).

Peršin je danas nezamjenjivo začinsko povrće, bez kojeg se ne može zamisliti ni jedna svjetska kuhinja.

Stari Grci su poznavali peršin, ali ga nisu rabili za jelo.

Držali su ga svetom biljkom od koje su pravili vijence koje su nosili na svečanim gozbama.

Njime su također, ovjenčavali svoje heroje i kitili pobjedike istimijskih igara.

Smatrali su da je to baš "herkulesov cvijet", ali i simbol smrti, jer su vjerovali da peršin raste gdje je kapnula krv u žrtvu Arhimora.

Poslije su ga povezivali uz Perzefonu koja je vodila mrtve duše u podzemni svijet Had.

Peršin se nosio na grobove -za pokoj i slavu umrlih.

Eliksir:

U jednu litru domaće rakije grubo isjeckati jednu vezicu peršina i korjena te 4-5 češnja češnjaka. Ostaviti da odstoji desetak dana potom procijediti. Piti ujutro po jednu malu čašicu, a može i uvečer prije spavanja.

PERŠIN DETALJI
Vino od Peršina:

Vino:

(kod oboljenja srca i angine pektoris)

12 grančica peršina, 1l bijelog vina, 2 žlice jabučnog octa, 30 dkg. Meda od ružmarina.

Priprema:

Grančice peršina staviti u bijelo vino i dodati 2 žlice jabučnog octa. Kuhati 10 minuta na laganoj vatri, procijediti. Dodati med i ponovo staviti lagano kuhati još 5 minuta. Kad se malo ohladi uliti u boce.

Upotreba: uzimati 3 puta po jednu žličicu prije jela.
Čaj od Peršina:

(za jačanje potencije):

100 g. Korijena peršina, 100 g. Sjemena peršina.

Priprema: Od mješavine uzeti 2 čajne žličice i kuhati 5 min. U 2 dcl. vode. Poklopiti, pustiti da odstoji 1 sat i procijediti. Zasladiti medom od kadulje ili ružmarina.

Upotreba: Piti navečer, a može i 2-3 puta dnevno. Uz ovaj čaj piti i 1 dcl. soka od celera u malim gutljajima.

Čaj za pjevačice i pjevače:

U šalici vode kuhajte žlicu isjeckanog peršinovog lista. Procijedite, i kad je čaj mlak dodajte mu malo limunovog soka i žličicu meda.

Taj se čaj preporučuje pjevačima, govornicima i prosvjetnim radnicima jer poboljšava glas (djelujući na glasnice). Treba ga piti u malim gutljajima, sat vremena prije nastupa.
Recepti:

Koncentrat od peršina:

2 šalice sjeckanog peršina, 1/2 litre suhog bijelog vina.

Peršin očistite i isjeckajte te istresite u vino. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 sata. Poslije čvrsto ocijedite i zakuhajte na tihoj vatri. Kuhajte dok se tekućina ne stegne na 1-1/2 dcl koncentrata. Tim koncentratom s mirisom i okusom peršina možete začinjati jela tijekom cijele godine. Umjesto vina možete upotrijebiti ocat a vrstu odaberite po vašem ukusu.

Rezanci s peršinom:

400 g domaćih tankih tezanaca, 1 manja glavica luka, 80 g maslaca, 2 dcl vrhnja za kuhanje, 2 vezice prešina, sol.

Luk očistite i lisnato narežite. U tavi zagrijte maslac i na njemu ovlaš popržite luk, tek da uvene. Tada dodajte sasjeckani peršin, a potom vrhnje za kuhanje tako da dobijete lagani tekući umak. Osolite po ukusu, ili dodajte druge začine.

Rezance skuhajte u slanoj vodi, ocijedite ih i prelijte umakom od peršina. Možete i obratno; u peršinov umak dodajte rezance i dobro ih protresite na tihoj vtri, tako da potpuno upiju vrhnje iz umaka. Poslužite ih ukrašene listom peršina.

PERŠIN LIST
Oprez:

Peršin nije sasvim nedužna biljka.

Kao lijek za bubrege ne smije se uzimati bez odobrenja liječnika.

A peršinovo ulje (oleum petreselini)

Smije se uzimati samo prema liječničkom receptu.

 

Izvor : koval.hr