Alergija na pšenicu

namirnice, nezdrave namirnice, loš uticaj, pšenica, pšenica, ljekovito bilje, Ljekovito djelovanje, minerali, vitamini, Alergija na pšenicu, alergije, intolerancija, Simptomi intolerancije, opasna hrana , zdrava hrana, pšenica, Alergija na pšenicu, alergija na hranu, alergija, pšenica, Alergija na pšenicu, alergijske reakcije, Simptomi alergije,  škrob , hrana s cjelovitim žitaricama
Nakon konzumacije žitarica, a posebno pšenice, imunološki sustav čovjeka reagira na stranu tvar na način da potiče obranu organizma proizvodnjom protutijela. Unošenjem žitarica, ili proizvoda koji ih sadrže u tragovima, u organizam dolazi do otpuštanja histamina koji izaziva alergijsku reakciju. Do alergijske reakcije može doći u vremenskom rasponu od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon konzumacije žitarica. Ovaj tip reakcije može potaknuti čak i udisanje proizvoda od žitarica, npr. brašna.

Alergija na pšenicu obično se manifestira svrbežom kože i pojavom urtikarije, crvenilom, oticanjem, blažim probavnim tegobama i astmom. Simptomi su slični simptomima celijakije ili necelijakijske osjetljivosti na gluten, ali se javljaju u znatno kraćem vremenskom intervalu i obično se povlače bez liječenja. U rijetkim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka koji može završiti smrtnim ishodom.

Dijagnosticiranje alergije na pšenicu vrlo je jednostavno. Dijagnoza može biti postavljena već na osnovu pojave simptoma alergije nakon doticaja s alergenom (žitaricama ili drugim proizvodima koji ih sadrže) te njihovog nestanka nakon otklanjanja alergena, ali da bi se potvrdila potrebno je provesti i laboratorijske testove. Jedina terapija za sprječavanje ove bolesti je izbjegavanje konzumacije žitarica i proizvoda koji sadrže žitarice. Kao i kod drugih oblika alergija, ukoliko se alergija na pšenicu pojavi u ranom djetinjstvu, obično se povuče tijekom odrastanja, dok alergije koje se razviju u odrasloj dobi obično traju doživotno.