FOTO  Zavirite u Fontainebleau rodno mjesto mnogih francuskih kraljeva

Fontainebleau

... mnogi francuski kraljevi. Riječ je gradu Fontainebleau, koje se nalazi stotinjak kilometara južno od Pariza. Fontainebleau je mjesto također poznato i po nacionalnom parku koji smo već spominjali na našem portalu.

Ovaj grad zajedno sa susjednom općinom Avon ima oko 40.000 stanovnika, a njegovim središtem dominira velika palača Fontainebleau na kojoj su se rađali, odsjedali i umirali francuski kraljevi, ali i mnogi plemenitaši.

Ovu palaču dao je sagraditi Franjo I. (1494.-1547.), a ista mu je bila omiljena jer je na njoj odsjedala njegova ljubavnica Anne Entampesa.

Od šesnaestog do osamnaestog stoljeća svaki je monarh, od Franje I do Louisa XV , napravio značajne obnove u palači Fontainebleau, uključujući rušenja, rekonstrukcije, dodatke i ukrase različitih opisa, a sve je to obdarilo znakom koji je malo heterogen, ali ipak skladan.

Godine 1762. Ugovor iz Fontainebleaua, tajni sporazum između Francuske i Španjolske vezan za područje Louisiane u Sjevernoj Americi, kao i preliminarni pregovori, koji su održani prije potpisivanja Pariškog ugovora iz 1763., okončani sedmogodišnjim ratom, bili su u Fontainebleauu.

Dana 20. travnja 1814., Napoleon Bonaparte, u "Bijelu konjskom dvorištu" (la cour du Cheval Blanc) u palači Fontainebleau. (Dvorište je od tada preimenovano u "dvorište dobrote".) Ugovor iz Fontainebleaua oduzeo je Napoleonu sve ovlasti (ali ne i njegovu titulu kao cara Francuza ) i poslao ga u progonstvo na Elbu.

Na ovoj istoj palači su rođeni: Filip IV, Franjo II, Henry III, Louis XIII..., a ova palača je je poznata i po boravku: Francisa I, Louisa XVI, Marie Antoinette, Age Khana IV, Napoleona, Pape Pia VII, ...

Više fotografija pogledajte OVDJE.

HERCEGOVINA.info