Ko je pušio, pušio: Turisti u Amsterdamu popušili marihuanu

marihuana, MUP HNŽ, Zakon, Amsterdam, marihuana, Čapljina, marihuana, droga, marihuana, legalizacija marihuane, u medicinske svrhe ,  multiple skleroze, maligne bolesti, uzgoj marihuane, marihuana, uživanje marihuane, zakon o marihuani, legalizacija marihuane, medicinska marihuana, marihuana, medicinska marihuana, lijek, Mostar, uhićenje, marihuana
... Nizozemac, nastavlja kako su priče o ukidanju konzumacije droga u nekoć najliberalnijoj europskoj zemlji tek političke igre. Međutim, kao što je prošla era nizozemske tolerancije, ponajprije izražena jačanjem radikalne antiislamističke desnice, baš tako je i s vihorom prohujala marihuana za turiste. Uz desetke ostalih droga koje su turisti tako rado konzumirali.

Slika grada u kojemu napušeni tinejdžeri bauljaju po Crvenoj četvrti, vide leteće zmajeve umjesto visokih, pitoresknih fasada ili, pak, skaču u kanale vjerujući kako se brčkaju u vlastitoj kadi očito su završene. Naime, od 1. siječnja ove godine na snagu je stupio novi zakon prema kojemu se svim turistima brani uživanje u opojnim drogama, a tradicionalni coffee shopovi bit će pretvoreni u klubove zatvorenog tipa s članskim iskaznicima isključivo za državljane Nizozemske.

U tijeku je jednogodišnja prilagodba koju vlasnici popularnih prodavaonica i uživaonica droga koriste kako bi povećali zaradu. Dok još uvijek imaju vremena, s obzirom na to da više od 60 posto prihoda stiže upravo od turista. Tako nam govori konobar u jednom od najpoznatijih amsterdamskih coffee shopova "BullDog", smještenom u neposrednoj blizini Crvene četvrti.

- Ovakve promjene zakona nikome ne donose dobro. Toliki broj turista dolazi u Amsterdam samo radi zabave. Što ćemo ponuditi turistima? - zbunjeno se pita Talijan Mario, koji ne pristaje na fotografiranje jer se to, navodno, protivi politici coffee shopova.
Van Gogh i romantični kanali
Zabrinuti Talijan vjerojatno se boji za vlastiti posao, nesvjestan da Amsterdam ima mnogo toga ponuditi, osim trave, naravno. A radi se o turistima koji ipak znaju cijeniti kulturno naslijeđe kojim ovaj grad ni najmanje ne oskudijeva: od Van Goghovih umjetnina, preko romantičnih kanala ispunjenih poviješću, prekrasnih visokih fasada, zanimljive arhitekture koja podsjeća na mediteransku opuštenost i ležernost...

Uostalom, tradicija liberalizacije droga počela je 1970-ih godina, kada je inicijalna ideja bila prevencija kriminala, a rezultiralo je turističkim bumom. Međutim, Amsterdam će tek slijediti primjer gradova s juga Nizozemske, poput Maastrichta, Zeelanda i Limburga, koji su već uveli zabrane, iako su svjesni da će to rezultirati smanjenjem broja turista.

Coffee shopovi uređeni prema novim zakonima trebat će imati maksimalno 1500 članova koji će dobiti iskaznice koje će morati pokazati na ulazu.
Ovakav režim postavlja pitanje što će se dogoditi s više od 220 coffee shopova koji trenutačno rade u Amsterdamu, a najvjerojatniji je nastavak trenda zatvaranja prodavaonica marihuane i različitih halucinogenih gljiva.

Izvor: Slobodna dalmacija