Kava i čokolada savršen spoj: Kapučino-šnite

recepti, kapučino-šnite, desert
Priprema

Dvjesto grama čokolade za kuhanje narezati. Slatko vrhnje zajedno s instant espresso kavom zakuhati. Skloniti sa štednjaka, dodati narezanu čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne rastopi. Ostaviti u hladnjaku najmanje četiri sata. Najbolje je preko noći! Pećnicu zagrijati na 175°C. Lim za pečenje (35 x 28 cm) obložiti papirom za pečenje. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo izmiješati.

Bjelanjke, tri žlice hladne vode i prstohvat soli čvrsto izraditi. Na kraju polako dodavati šećer, neprestano miješajući. Žumanjke jedan po jedan dodavati čvrstim bjelanjcima miješajući. Na kraju dodati mješavinu brašna i mikserom na najnižoj brzini izmiješati. Tijesto izliti na lim za pečenje, izravnati i peći oko 28 minuta u zagrijanoj pećnici. Pečeno tijesto ostaviti u otvorenoj, isključenoj pećnici da se hladi oko 15 minuta. Zatim izvaditi iz pećnice te ostaviti na rešetki da se potpuno ohladi. Biskvit prerezati jednom po dužini. Zatim svaki biskvit još jednom vodoravno prerezati, da dobijemo četiri biskvita.

Čokoladno slatko vrhnje izvaditi iz hladnjaka, dodati dva učvršćivača za šlag i kremasto izraditi. Kremu podijeliti na tri dijela. Jedan biskvit preliti s četiri žlice čokoladnog mlijeka i premazati 1/3 kreme. Postupak ponavljati i s ostatkom kreme i biskvita. Ostaviti u hladnjaku da se stegne. Bijelu narezanu čokoladu zajedno s maslacem i slatkim vrhnjem na laganoj temperaturi omekšati. Kolač premazati bijelom glazurom. 50 g čokolade za kuhanje i 1 žlicu ulja na laganoj temperaturi omekšati i kolač ukrasiti.

Napomena: može se napraviti i torta u kalupu od 26 cm, s tim što se biskvit tri puta prereže.

Potrebni sastojci:

slatko vrhnje: 5 dl
espresso kava (u prahu) : 1 žlica
čokolada za kuhanje, tamna: 200 g
učvršćivač za šlag: 2 vrećice

Za tijesto
jaje: 6
sol: prstohvat
hladna voda: 3 žlice
šećer: 150 g
brašno: 100 g
gustin: 50 g
kakao: 2 žlice (20 g)
prašak za pecivo: 1 vrećica

Za preljev
čokoladno mlijeko: 16 žlica

Glazura
bijela čokolada za kuhanje: 200 g
maslac: 30 g
slatko vrhnje: 1 - 1,5 dl

Ukrašavanje
čokolada za kuhanje (tamna): 50 g
ulje: 1 žlica