Domaći sladoled od mente

Domaći sladoled od mente, recepti, domaći sladoled
Najjeftinija stoga što su skoro sve namirnice ili "samonikle", ili su već "stalna postava" na listi osnovnih namirnica, tako da za dodatni trošak izdvajamo tek nekoliko kuna... Danas nudimo - sladoled od mente!

Kako kažu da je sladoled štetan za zube, naša je blogerica osmislila "program zaštite" s najnovijim receptom, koji uključuje sve ono već navedeno u naslovu i (kao bonus) ne nužno tim redoslijedom. Recept za ovu (rekoh najjeftiniju, ali i jednu od najraskošnijih) delikatesu - ide ovako:
- 1 l mlijeka
- 8 žutanjaka
- 400 g šećera
- 4 dl slatkog vrhnja
- 1/8 žličice soli
- vanilin šećer
- 100 g čokolade "u listićima"
- 1 1/4 šalice listića svježe mente (metvice)

Opranu metvicu je potrebno kratko prokuhati u mlijeku i ostaviti oko sat vremena da se prohladi. Ohlađeno mlijeko procijedite, a listove metvice propasirajte (ili s malo mlijeka sameljite u blenderu) kroz gusto cjedilo (poželjno je upotrijebiti čitavo, neoštećeno cjedilo), i pokušajte izvući što više okusa iz njih.

Mlijeko s metvicom ponovo vratite na štednjak da zakuha, a u međuvremenu žutanjke, šećer, vaniliju i sol dobro izradite mikserom, te nastavite miješati dok u njih sipate vruće mlijeko. Dobivenu smjesu još jednom vratite na štednjak i miješajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok se smjesa malo ne zgusne. Temperatura cijelo vrijeme mora biti ispod stupnja vrenja.
Nakon što ste primijetili da je kuhača lagano obložena, sada već zgusnutom smjesom za sladoled, vrijeme je za gašenje vatre i i prelazak na završnu fazu izrade ove slastice. Prije spremanja u zamrzivač potrebno je u smjesu uliti slatko vrhnje i ostaviti je da se prohladi. Po želji se može dodati i jako malo jestive zelene boje (ja jesam, jer zbog velike količine žutanjaka boja metvice nije dolazila do zražaja te je bila više "senfasta" nego zelena) zbog prepoznavanja u mraku.
Ohlađenu smjesu zatim pretresti u posudu predviđenu za duboko zamrzavanje i staviti je u zamrzivač. Kada se počne lediti, potrebno je povremeno dobro izmiješati kuhačom, a ako želite više volumena i zraka u sladoledu, možete ga malo izraditi i mikserom.

Tu ulogu će odigrati slatko vrhnje u njemu. Preporučam sasvim malo miksanja na kraju, nakon kojega je potrebno još samo dodati listiće čokolade, lagano promiješati sladoled kuhačom i ostaviti ga da se potpuno zaledi. Pri konzumiranju nije na odmet dodati još malo čokolade!P.s.uz malu izmjenu boja i nijansi, lako dobijete sladolede drugih okusa. Pa tako, ako metvicu zamijenite s 60 g kakaa, dobit ćete izvrstan sladoled od čokolade. Ili sladoled od kave, ako u smjesu od mlijeka i žutanjaka dodate malo (po želji) instant kave. Za sladoled od vanilije u mlijeku skuhajte 1-2 mahune vanilije, savjetuju nas na blogu Yulunga2.