Traži ga NASA: Student Marko Pinjuh osvaja svijet

Marko Pinjuh, inovator, hrvatski inovator
Osječanin Marko Pinjuh ima 22 godine i student je treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

I dok se na prvi pogled ni po čemu ne izdvaja od svojih kolega, riječ je ipak o posebnom mladiću, jer se samo on može pohvaliti inovacijom zbog koje mu je suradnju ponudila čak i NASA.
Međunarodno priznanje

Iako se, kaže, inovacijama bavi otkad zna za sebe, javnost je Marka imala priliku upoznati tek prošlog vikenda kada je u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, na svjetskom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj osvojio srebro za svoj vakuumski motor "Jedač plamena". Riječ je, kako nam objašnjava, o motoru koji omogućava uštedu energije za 40 posto, a, između ostaloga, poseban je i po tome što je njegova montaža moguća na već postojeće sustave grijanja.

- Vakuumski motor "Jedač plamena" zbog svoje jednostavne izvedbe i konstrukcije ugrađuje se na već postojeći toplinski izvor, ložište ili kotlovnicu te svojim radom povećava efikasnost vašeg izvora za 40 posto. Ovaj motor ne treba održavanje zbog uvođenja filtra, također je neovisan o podmazivanju zbog svojstva materijala. Velika prednost u usporedbi s ostalim motorima jest ta što može raditi u oba smjera jednakom brzinom i efikasnošću. Ne može eksplodirati. Prilikom pokretanja radnog klipa prema naprijed, parcijalni dio topline ulazi kroz otvor u cilindar te se preko regulatora zatvara dotok topline unutar cilindra unutarnjim glavnim ventilom. Zbog efekta preranog zatvaranja, padom tlak i izgaranjem plamena u zatvorenome prostoru, stvara se parcijalni vakuum unutar cilindra koji tada vuče radni klip prema nazad, radni klip tada udara u unutarnji glavni ventil i time se ponovno otvara dotok topline unutar cilindra te se ujedno izbacuje dio topline koja je ušla prilikom zatvaranja dotoka topline pa se ciklus tako ponavlja. Drugim riječima, imate vatru, ugradite motor, grijete se i ujedno imate električnu ili mehaničku energiju koju kasnije možete prema potrebi koristiti ili pretvarati u druge oblike - objašnjava Marko.
Ponude pljušte

Činjenica da je Osječanin na IENA-u stigao s danom zakašnjenja te time izgubio ocjene prvih sudaca, a svejedno se okitio vrijednim priznanjem, na licu mjesta zadivila je mnoge.

- Prišli su mi s ponudama za poslovnu suradnju Austrijanci, Nijemci... te su bili prilično razočarani kada sam im rekao kako sam već u pregovorima za svoju inovaciju s jednom drugom "kompanijom". Uvjeravali su me da mi sigurno mogu dati bolju ponudu, ali morao sam ih odbiti. Naime, za moj "Jedač plamena" interes je pokazala i NASA, što je u svakom smislu teško nadmašiti. Nedavno su me kontaktirali i ostao sam iznenađen. Najprije sam od njih dobio e-mail i mislio sam da je riječ o kakvoj šali pa sam zatražio neku potvrdu autentičnosti i - dobio je! Objasnili su mi kako traže tehnologiju koja bi osigurala 20 godina dug boravak u svemiru jednog njihovog satelita. Poslali su mi nacrte njihove tehnologije koju planiraju koristiti za satelit i objasnili mi kako su zainteresirani za bilo kakvo poboljšanje koje im mogu osigurati. Malo je za reći koliko sam ponosan - kaže Marko.

No, realno i skromno dodaje, do trenutka kada će od svoje inovacije moći živjeti proći će još vremena. Za sada mu je najvažnije završiti fakultet te promovirati svoje znanje i inovaciju - no to nije lako. Naime, ističe, novca za znanost uvijek manjka pa je tako i njemu često teško skupiti sredstva da uopće ode na natjecanja koja predstavljaju rijetku priliku za susret mladih inovatora i onih koji njihove ideje mogu komercijalizirati.

- Svaka pomoć je dobrodošla - poručuje Marko.
HRVATSKIM INOVATORIMA ČAK TRINAEST MEDALJA

U konkurenciji 700 inovacija iz 31 zemlje svijeta, hrvatski su inovatori na sajmu inovacija IENA 2014, u Nürnbergu, osvojili čak 13 medalja. Uz uspjeh Marka Pinjuha, zlatnu medalju na ovom sajmu osvojili su edukativni nautički zabavni peljari Sanje Vale Čupić iz Pule te uređaj za sustav kliničke aromaterapije Mije Miljaka i Bernarda Čupića iz Vodnjana. Zlato je osvojila i naprava za vezanje plovila u marini Karlovčanina Marka Vukovića, inovacija koja je već u serijskoj proizvodnji, a prvih 150 tisuća primjeraka prodano je u SAD i Europu. Srebrnu medalju dobio je Sinjanin Ivan Milun za postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova starih kuća, dok je pulski inovator Franc Žirovnik osvojio broncu za vertikalnu eolsku električnu centralu. Broncu i posebno priznanje za projekt zelene inovacije dobila je i Neva Jurman iz Bala, za postupak za dobivanje zdravstveno ispravnog aktivnog elementa od komine masline za uporabu u kozmetici. Srebro je za sustave računalnog vida za siguran promet osvojio i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i to u konkurenciji više od 60 sveučilišta iz 22 zemlje svijeta. Ovaj projekt FER-a nastao pod vodstvom prof.dr.sc. Svena Lončarića dobio je i zlatnu plaketu Ruske kuće za međunarodnu, znanstvenu i istraživačku suradnju Ruske federacije. Dvije brončane medalje osvojila je Srednja tehnička škola Faust Vrančić i to za solarni zračni kolektor Josipa Andrijevića, učenika četvrtog razreda i solarni dehidrator Mihaela Lehkija, učenika trećeg razreda ove škole. Brončane medalje osvojili su i učenici Srednje strukovne škole Samobor, i to Andrija Ostrun za igračku - višenamjensku didaktičku RGB konzolu i Jurica Rešetar za didaktičku interaktivnu ploču za učenje matematike.

glas-slavonije.hr