MLADI INOVATOR IZ IMOTSKOG U dvorištu na otvorenom izgradio električni automobil

inovator, Imotski, električno vozilo
Radioimotski.hr

Mario Ljubičić mladi je inovator iz Imotske krajine, točnije Runovića nadomak Imotskog. Sa svega 22 godine ostvario je nezamislive rezultate u još manje zamislivim uvjetima.
U medije se probio pred dvije godine kad je ni iz čega u svom dvorištu na otvorenom izgradio svoj električni automobil.

"Nisam imao dizajn. Vodio sam se za time samo da ga složim, da pokažem ono što sam htio pokazati. Da auto vozi preko aplikacije i da puni 20 posto energije što mi je bio prvotni plan. Auto je iz početka izgledao dosta smiješno. Prvo se sagradi postolje. To sve skupa izgleda kao da ništa od toga neće biti. Auto sam gradio u dvorištu ispred svoje kuće.

Polako se sastavlja dio po dio i odjednom imaš tri metra vozila. Jedino s čim sam radio su bila brusilica i jednim aparatom za zavarivanje. Drugo nisam ništa imao. Elektroniku sam čupao iz starih radija i televizija. Bilo je kiše, bilo je snijega, pojašnjava uvjete u kojima je radio bez trunke žaljenja ili samosažaljenja.

Radio sam doslovno u svom dvorištu u teškim uvjetima. Ali nikad nisam oko toga plakao. Ja sam to htio i ja sam to radio. Bio sam uporan", skromno će.

U međuvremenu je proširio svoje aktivnosti. Nakon što je sa svojim električnim automobilom pokupio sve nagrade koje je mogao odlučio je krenuti u nove projekte, ali ipak nešto ozbiljnije. Trebao mu je prostor u kojem će raditi.

Svom prijatelju i tadašnjem župnom vikaru, fra Lazaru Perici, sam rekao kako bih jednog dana htio izgraditi garažu u kojoj bih mogao raditi to što radim. On je odmah na Facebooku pokrenuo neku akciju i u nekoliko se dana skupilo 40.000 kuna.

Moj rođak, moj brat i ja smo onda svojim golim rukama izgradili ovu garažu u kojoj smo danas. I evo nas danas tu. Imamo krov nad glavom. U ovom svom laboratoriju provodimo sva testiranja, razvijamo nove stvari.

Nakon priče s električnim automobilom zapitao se što dalje

U čitavoj je Hrvatskoj, a osobito u Imotskom jako teško razvijati nešto vezano uz automobilsku industriju. To je jaka industrija s velikim igračima, nastavlja.

Potom je shvatio da je Hrvatska zemlja turizma, da raste broj biciklističkih staza, da raste broj turista koji žele istražiti našu prirodu kroz aktivni odmor.

"Električni bicikl mi se učinio kao sjajna ideja. Onda smo otvorili firmu i sad razvijamo električna bicikla. S autom sam osvojio niz nagrada koje sam mogao osvojiti i onda sam ga malo umirovio. Pitao sam se što dalje. Krenuo sam s električnim biciklom i već sam na prvom sajmu osvojio prvu nagradu sajma Grand Prix Zagreb, što mi s autom nikad nije uspjelo."