Tko sve "stanuje" u mostarskoj "Ćelovini"?

...mostarskog zatvora poluotvorenog tipa, poznatijeg kao "Ćelovina".

U KPZ-u Mostar kaznu za ratne zločine služi oko, kako iz Uprave tvrde, 20 zatvorenika. Bez obzira na brojnost i javnosti itekako poznate face, čiji su sudski procesi trajali godinama, u zatvoru nemaju većih problema po pitanju novih stanara osuđenih za ratne zločine.

"Sve se odvija prema planiranom. Gleda se jedino, ako su osuđeni za isto djelo, da ne leže zajedno u istim prostorijama. Svi imaju pravo na nesmetano komuniciranje, dopisivanje, telefoniranje, posjete...", rekli su "Dnevnom listu" iz Uprave KPZ-a Mostar.

Najpoznatiji stanar objekta na adresi Tvrtka Miloša 27 je, naravno, Branimir Glavaš. Hrvatski general i utemeljitelj HDSSB-a, osuđen zbog ratnog zločina nad Srbima u Osijeku 1991., u mostarskom zatvoru će odslužiti preostalih nešto više od šest godina kazne.

Glavaša je 2009. osudio Vrhovni sud Hrvatske, a Sud BiH u Sarajevu je prošle godine potvrdio tu presudu. Nakon toga Glavaš je smješten u zenički zatvor, da bi u lipnju ove godine uvažili njegov zahtjev i napokon ga prebacili u Mostar.

"Glavaš je jedan od boljih zatvorenika, s kojim nemamo nikakvih problema. Koristi sve privilegije. Ima pravo na posjete četiri puta mjesečno, a uz obitelj i prijatelje, posjećuju ga i stranački kolege iz HDSSB-a. Uglavnom on, kao i svi ostali, podnosi zahtjev tko će ga posjetiti", kazali su "Dnevnom listu" iz KPZ-a Mostar.

Na pitanje vodi li Glavaš iz zatvora predizbornu kampanju u susjednoj Hrvatskoj, odnosno donosi li glavne odluke i raspoređuje ljude na izbornim listama HDSSB-a, iz zatvora su rekli kako s time nisu upoznati, jer uz njega ne bude nitko kad mu ljudi dođu u posjet.

Uz Glavaša medijski najzanimljiviji zatvorenici u posljednje vrijeme su Mostarci osuđeni za slučaj 'Vojno'. Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo tek prije nekoliko dana prebačeni su u Mostar na odsluženje kazne.

Pravosnažnom presudom Suda BiH u ožujku ove godine Radić je osuđen na 21, Šunjić na 16, Brekalo na 20 godina.

"S njima također nemamo problema. Drže se svih pravila i ne stvaraju nikakve poteškoće", rekli su iz mostarskog zatvora.

Za razliku od novih stanara, Dominik Ilijašević Como već duže vremena služi kaznu u mostarskom KPZ-u. Nekadašnji zapovjednik kiseljačkih "Maturica", jedinice za specijalne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dobio je 14 godina zatvora za zločine počinjene na području Kiseljaka i Vareša. Nakon dijela odslužene kazne u Zenici, na osobni zahtjev prebačen je u Mostar.

Mostarski Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa izgrađen je davne 1891. I do danas je sačuvao svoj vanjski izgled.

Tijekom 2008. godine izvršena je adaptacija i nadogradnja upravne zgrade, što je rezultiralo proširenjem smještajnih kapaciteta za osuđenike, s obzirom da su određene prostorije prizemnog dijela zgrade korištene za radne aktivnosti službenih osoba. U sastavu zatvora nalazi se i gospodarska jedinica "Radobolja", gdje se osuđene osobe bave uzgojem povrća, tovljenjem svinja, proizvodnjom jaja...