Tko su stvarne osobe iz hitova Džonija Štulića?

azra

U svakom slučaju, Štulić se odavno povukao iz javnosti, s medijima rijetko komunicira, a tek povremeno na You Tube postavi neki svoj novi rad ili obradu svoje vlastite ili tuđe pjesme.

Štulića mnogi opisuju kao najvećeg rock poetu ovih prostora ikada, a šta je rock poeta ili bilo koji drugi pesnik bez svojih izvora inspiracije. Tko su žene i muškarci o kojima je Džoni pisao i pjevao?

Gracija

Jedno od najpoznatijih ženskih imena u pjesmama Džonija Štulića svakako je Gracija. U knjizi "Fantom slobode" Hrvoja Horvata otkriveno je da je Gracija Pedić bila djevojka u koju se Štulić zaljubio za vrijeme ljetovanja na ostrvu Silbi, gdje je često boravio. Ubrzo nakon susreta sa fatalnom Gracijom, Štulić je ostavio tadašnju djevojku Branku Bakarić i Graciji posvetio jednu od svojih najboljih i najpoznatijih pjesama.

"Sjećam se tog letovanja na Silbi, a sjećam se i Gracije. Štulić je te večeri samo došao do mene i počeo da svira jednu strašnu, strašnu stvar. Za jedan dan napravio je dvije pjesme koje su se kasnije našle na albumu 'Sunčana strana ulice'", rekao je scenograf Dalibor Laginja u dokumentarnom filmu "Kad Miki kaže da se boji".

Marina 

U knjizi "Fantom slobode" stoji da je Marina, kojoj je Štulić posvetio istoimenu pjesmu, bila studentkinja povijesti umjetnosti iz Istre. Danas se, navodno, bavi grnčarstvom. Nije se pojavila ni u filmu, niti je autorima knjiga svjedočila o Azri i Štuliću.

Suzy F 

Suzi F je još jedna Štulićeva ljubav sa Silbe. U to doba, Silba je bila "savršeno okruženje za duhovni razvoj mladeži". Kamp u kome su ljetovali bio je odsječen od svijeta, a po hranu i vodu su morali u susjedno selo. Silba je bila atraktivna i njihovim vršnjacima iz svih dijelova Europe, pa se tamo jednog ljeta pojavila i Austrijanka Suzi F.

Mirna 

Mirna Crnobori glavna je junakinja pjesme "Slučajan susret", što je i sama potvrdila u filmu "Kad Miki kaže da se boji", 2005. godine.

"Džoni je bio jedna vrlo pozitivna figura, blag čovjek, osjetljiv i u kontaktu sa ljudima vrlo oprezan. Nije figurirao kao važna faca u početku, bio je neobična ptica u jatu, čudan čovjek. Bili smo susjedi, prozor do prozora, i te pjesme su moje, iako se nikad nisam potpuno osjetila kao njegov prijatelj", rekla je Mirna, koja danas takođe živi u Nizozemskoj.

Branka Bakarić 

Jedan od najvećih Azrinih hitova "Odlazak u noć" opisuje Štulićevu avanturu, kasnije i vezu, sa Brankom Bakarić.

"Jako mlada sam se udala i razvela. Nakon razvoda sam se vratila svojim roditeljima i išla sam na neku žurku, gdje sam upoznala Štulića. Sutradan je ta ista ekipa sa tuluma organizirala neki izlet i tamo sam se približila Džoniju i uspjela da ga nagovorim da se ponovno nađe sa mnom. On je dolazio iz svog dijela grada pješice, ja iz svoga autom i kada bismo se sastali, odlazili bismo 'zajedno u noć'", rekla je Bakarićeva, koja se takođe pojavila u pomenutom dokumentarcu.

Vesna i Vlatka Pirš 

"Dignem glavu, a tamo Maja Prišt", stih je iz pjesme "Lijepe žene prolaze kroz grad" koju je Štulić napisao Vlatki Pirš, koju je preimenovao u Maju Prišt "jer ga nije doživljavala". Postoji i neobjavljena pesma "Jesi li sreo djevojku slatku kao V.P.?", takođe napisana Vlatki, kad je Štulić bio malo bolje raspoložen.

Snježana Banović 

I Snježana Banović je glavna junakinja Štulićevih stihova. Njoj su posvećene neke od najljepših Azrinih pjesama, kao što su "Život običnog tempa", "Jesi li sama večeras", "Volim te kad pričaš" i "Usne vrele višnje". Za radio Totalni FM Split, Snježana je prošle godine progovorila o životu sa Štulićem i priznala da još uvijek čuva uokviren rukopis pesme "Volim te kad pričaš" i da je to sve što je od njih dvoje ostalo.

"Jedna pjesma, koju sam kasnije čula, krajem osamdesetih, kada više nismo bili u dobrim odnosima, je prepev 'Are you lonesome tonight', odnosno 'Jesi li sama večeras'. To je točan opis nekoliko događaja iz našeg zajedničkog života. Ta pjesma mi je možda i najdraža."

Čera 

"Večeras sam s Čerom bio, u Kavkazu uz pljuge i pivo"; stih iz pjesme "Pametni i knjiški ljudi", govori o Velimiru Čeriću Čeri, danas javnom bilježniku, koji je u doba druženja sa Džonijem u zagrebačkom klubu Kavkaz "jedini imao love, dok su ostali žicali za pivo".

"U jednom trenutku sam mu rekao da osnivam bend, ne znam zašto... Možda iz fore, možda sam to i htio da uradim, ali nisam nikada realizovao", rekao je Čera.

Tko to tamo pjeva? 

Dio fanova Džonija Štulića voli da misli da je pjesma "Tko to tamo pjeva", u kojoj se Štulić obračunava sa neimenovanom političkom figurom, napisana Josipu Brozu Titu.

"Blindirani brodovi vozili te na četiri strane, zbilja si bio dosljedan i velikodušan rođače, raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija", zaista može da se nasluti da se Štulić obraća Titu, pogotovo jer se na koncertima provlačila i verzija "Zbilja si bio dosljedan i nesvrstan, rođače".

Tko je Miki? 

Miki, najpoznatiji junak Štulićevih pesama, čije ime se spominje u tri pjesme (Kad Miki kaže da se boji, Marina i Poljubi me), zapravo nije stvarna osoba. Neli Mindoljević, Štulićeva prijateljica iz mladosti, kaže da je Miki zapravo mali građanin, obični čovek u čiju kožu se Štulić povremeno "stavljao".

"Kupališna sezona počinje, idite na more, oceane, i čuvajte se ajkula, motrite na ljude - ovo su nesigurna vremena, Miki, ostani kod kuće."

Index.hr