Nova aplikacija kojom se mogu pregledavati svi profili na Facebooku!

Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, profili, aplikacija
Iako mnogi smatraju da na Facebooku više nemamo privatnosti, korisnici na ovoj društvenoj mreži i dalje imaju opciju da svoje informacije, fotografije i statuse dijele samo s prijateljima i na taj ih način zaštite od javnosti.

No, kako prenose na stranici Digital Trends, programer Oliver Yeh dokazao je da je moguće pristupati i podacima osoba s kojima nismo prijatelji na ovoj društvenoj mreži i koji imaju zatvorene profile. On je dizajnirao aplikaciju Stalkbook koja omogućuje pristup osobnim informacijama korisnika s kojima nismo prijatelji na Facebooku.

Ne nasjedajte na lažne aplikacije!

Stalkbook se oslanja na Facebookov API - softver namijenjen programerima koji, među inim, omogućava pristup informacijama s Facebooka - Yeah kaže da putem API-ja može pristupiti informacijama svojih prijatelja na Facebooku, a kada se korisnici logiraju na Stalkbook, ova aplikacija automatski dobiva pristup informacijama svih njihovih prijatelja i te informacije pohranjuje na internetskoj stranici Stalkbooka.

Pohranjenim informacijama na Stalkbooku mogu pristupiti svi korisnici (dakle i oni koji na Facebooku nisu prijatelji s osobama čije informacije pregledavaju) pa svi komentari, objave, fotografije i slično koje su korisnici namjeravali sakriti od javnosti, postaju dostupni i vidljivi svima koji se prijave na ovu aplikaciju.

Yeah kaže da, ako bi samo deset posto korisnika Facebooka koristilo njegovu aplikaciju, zahvaljujući 'mrežnom efektu', odnosno povezanosti korisnika, ubrzo bi na Stalkbooku javno postali dostupni podaci između 80 i 90 posto svih korisnika Facebooka.

Tinejdžer pokrenuo stranicu koja 'zna sve što radite'

Ipak, s obzirom da bi zbog Stalkbooka mogao imati velikih problema s Facebookom koji bi ga mogao tužiti (zbog kršenja pravila korištenja), ali i korisnicima čiji bi privatni podaci mogli postati dostupni svima, on (trenutno) ne namjerava javno lansirati Stalkbook, već je predstavio testnu verziju ove aplikacije koja omogućava pregledavanje fotografija korisnika Facebooka.

Iako će privatni podaci korisnika Facebooka vjerojatno i dalje ostati zaštićeni (koliko je to moguće na ovoj društvenoj mreži), na Digital Trendsu upozoravaju da je Yeah sa Stalkbookom pokazao kako je jednostavno zaobići Facebookove postavke privatnosti i dokopati se informacija za koje mislimo da su u potpunosti zaštićene od korisnika koji nisu naši prijatelji na ovoj društvenoj mreži.

Zato, bez obzira što imate zatvoren profil na Facebooku kojemu mogu pristupiti samo vaši najbliži prijatelji, pazite što pišete na ovoj društvenoj mreži kako se u budućnosti ne bi pojavila neka aplikacija slična Stalkbooku putem koje će svi korisnici Facebooka moći vidjeti vaše 'tajne' koje ste pisali na Fejsu.

Dnevnik.hr